ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС ЗА НОВУ ГОДИНУ? Вирус корона не посустаје, Кризни штаб данас одлучује о мерама током предстојећих празника

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

14. 12. 2020. у 08:00

ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС ЗА НОВУ ГОДИНУ? Вирус корона не посустаје, Кризни штаб данас одлучује о мерама током предстојећих празника

Фото Д. Миловановић

НА данашњој седници Кризног штаба, како су најавили епидемиолози, требало би коначно да се донесу одлуке о условима за улазак у Србију током предстојећих празника.

По речима чланова Кризног штаба, епидемиолога др Бранислава Тиодоровића и др Предрага Кона, ако се овакви трендови са бројевима заражених вирусом корона наставе, размишља се и о увођењу полицијског часа, а Кон најављује "да би он могао да важи у новогодишњој ноћи".

Тиодоровић указује да ће током празника морати да буду уведене мере за држављане Србије који из иностранства долазе у земљу, попут оних које су на снази у тим државама.

- Негативан PCR тест, не старији од 48 сати, а они који га немају, мораће у карантин 10 дана - објаснио је Тиодоровић.

Наводи и да је струка очекивала да ће доћи до смиривања ситуације, што се није десило, те да, иако можда постоји стагнација, процена није оптимистичка.

- Зато ће, уколико се овако настави, Кризни штаб морати да размишља о увођењу ванредног стања и полицијског часа. Све зависи од наше заједничке одговорности.

И епидемиолог Кон наглашава да ће на седници Кризног штаба бити одлучено о продужењу мера које већ постоје и о евентуалном увођењу нових.

- Разрешено је да ли ће бити нових мера на границама - хоће, сад је само техничко питање како ће се то спровести. Смањење броја оболелих у последњих неколико дана требало би да нас охрабри, али не треба да се опуштамо, јер је велики притисак на болнице у Србији, нарочито на одељења интензивне неге - нагласио је Кон.

Рекао је и да, мада је здравствени систем пренапрегнут, и да и даље има више пријема него отпуста из болница, све ипак функционише.

- Тренутно је велики број тешких и средње тешких случајева, а ситуација у којој се налазимо са разменом кадрова у здравству може се упоредити само са ратним стањем. Пацијенти из Београда, иако је велики вентил болница у Батајници, и даље се лече и у другим градовима Србије. Ово је време херојства медицинског сектора. Паралелан се живот води: у једном је ратно стање, али постоје и они који беже од тога, који желе да по сваку цену живе нормално. Јасно је да је затварање најефективнија мера. Да ли ћемо прибећи томе, то зависи. Инсистирамо да се све мере поштују, као што је забрана окупљања више од пет људи - казао је Кон говорећи о могућности увођења полицијског часа за Нову годину.

По смртности од ковида 19, када се поредимо са другима у свету, не треба да се осећамо лоше и то је, по Кону, најважније. Али, смртност расте када, како се изразио, здравствени систем колабира.

А најновији подаци показују да је број заражених опао, али је више људи на респираторима.

У Министарству здравља кажу и да су тренутно заражена 3.092 здравствена радника. Они су у изолацији због позитивног теста на вирус корона или су имали ризичне контакте. Већина заражених медицинара је на кућном лечењу, а 83 су у болницама због теже клиничке слике.

Др Предраг Кон је навео још и да треба направити план имунизације и утврдити приоритете, као и да ће Србија, са вакцином или без ње, следеће године изаћи из епидемије.

После Београда, највећи број заражених минулог викенда регистрован је у Новом Саду - 332, а ситуација је критична у Панчеву, Зрењанину, Кикинди, Сомбору, Суботици и Сремској Митровици...

У ковид-болници у Батајници тренутно су на лечењу 532 пацијента, каже директорка те установе Татјана Аџић Вукићевић и додаје да је у суботу увече отворено још једно одељење од 104 кревета, али да се и оно убрзано пуни.

- Боримо се као лавови, нема кукања - рекла је Аџић Вукићевићева. - Чекамо пацијенте са Инфективне клинике и са Звездаре. Ради се крваво, сви смо мокри под скафандерима. Нико не седи, сви су на радним местима. Додатни проблем је то што међу здравственим радницима има све више заражених, наглашава Вукићевићева.

ГРАЧАНИЦА

НА територији општине Грачаница на КиМ, у последња три дана, инфекција ковидом потврђена је тестирањем код још седам лица, саопштио је Кризни штаб те општине.

Са седам нових случајева, укупан број регистрованих позитивних случајева на ковид 19 на територији општине Грачаница, од почетка епидемије, износи 270.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)