ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ О ПОДМУКЛОЈ КОРОНИ: Разговарате са пацијентом, а после два сата јављају да су га реанимирали (ВИДЕО)

Novosti online

13. 12. 2020. у 19:18

ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ О ПОДМУКЛОЈ КОРОНИ: Разговарате са пацијентом, а после два сата јављају да су га реанимирали (ВИДЕО)

Фото ВН

ДИРЕКТОР Института за онкологију проф. др Даница Грујичић говорила је данас за РТС о вирусу корона.

Објашњава да је за ковид 19 карактеристично то да изазива тромбоемболијске компликације у целом организму.

- Дешава се нешто што смо до сад гледали само у научно-фантастичним филмовима. Дешавало се да не могу пацијенту да извуку крв за анализу зато што је крв толико згрушана. Зато је битно да сви они који нису лекари, кои не знају да ли имају факторе ризика да оду код свог лекара опште праксе јер они много знају о ковиду 19 - објашњава директорка Института за онкологију.

Додаје да је болест таква да се дешавају драстична погоршања здравственог стања из сата у сат. 

- Значи, ви сада разговарате са пацијентом, након два сата јављају да су га реанимирали - објашњава како може да буде неизвестан ток болести Грујичићева и додаје да је зато веома важно да се грађани јаве лекару чим осете прве симптоме.

Oна каже да ће психолози након епидемије имати јако пуно посла.

- У свим тим људима који су имали тешку клиничку слику увуче се страх од смрти. Болест се брзо развија и људи се плаше даљих контаката. Психолози ће након епидемије имати јако пуно посла - оцењује Грујичићева.

Објашњава да је симптоме осетила након сахране на којој је, како каже, било много људи на малом простору.

- Преминула ми је блиска рођака и нисам могла да не одем на сахрану. Било је јако пуно људи на малом простору. Иако је тај простор био отворен било је недовољно. Неко ко је био јако заразан је пренео вирус на мене - додала је Грујичићева.

Како каже, сахрана је била у четвртак, а прве симптоме осетила је у недељу.

- Ја сам у недељу поподне добила некакву температурицу и одмах сам легла у кревет јер сам видела по ономе што сам читала из литературе и на вибер мрежама и групама где су ме укључиле колеге, читајући искуства колега да је то вирус који дефинитивно изазива системску реакцију - напада вам мишиће, кости, бубреге, плућа, па и централни нервни сиистем - објашњава директорка Института за онкологију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)