АНТИЦИКЛОН НАД СРБИЈОМ: Метеоролог објаснио шта је вештачка зима, до кад ће трајати и има ли шансе да за празнике пада снег

Novosti online

13. 12. 2020. у 17:16

АНТИЦИКЛОН НАД СРБИЈОМ: Метеоролог објаснио шта је вештачка зима, до кад ће трајати и има ли шансе да за празнике пада снег

Фото: Танјуг/Никола Анђић

ТЕШКО да ће се Србија током празника забелети, с обзиром на то да су, како кажу метеоролози, за наредни период најављене - занемарљиве падавине. Заправо, пред нама је време на какво нисмо навикли током децембра, са температурама око 10 степени.

Од данас ће над нама ојачати поље антициклона, док ће се серија циклоналних активности преко Велике Британије и Скандинавије кретати даље на исток.

- То значи да ће у вишим слојевима атмосфере почети притицање релативно топлог ваздуха, те ће на планинама региона већ од уторка бити релативно топло, често и преко девет степени - објаснио је на свом Фејсбук профилу метеоролог Марко Чубрило.

Метеоролог Ђорђе Ђурић истиче да ће време у наредном периоду бити прилично стабилно и да нас очекује смена сунца и облака.

- Сутра у целој Србији умрено до потпуно облачно. На северу земље биће суво, док се у јужним и централним пределима очекује слаба киша, а на вишим планинама слаб снег. Међутим, у питању су занемарљииве падавине. Температура ће се кретати од четири до осам степени - каже метеоролог Ђорђе Ђурић.

Како објашњава, од уторка и у наставку седмице доћи ће до темпеартурне инверзије. Очекује нас смена сунца и облака, а у почетку ће бити прохладно.

- У нижим пределима Србије биће магле и ниске облачности током целог дана, док ће у брдско-планинским пределима бити сунчано. Доћи ће до благог пораста температуре на 10 степени, у неким пределима и мало више - додаје он.

Како наводи Чубрило, ветар ће бити врло слаб. Јутарњи минимуми од минус један до три степена, а на планинским висоравнима до минус осам. Током дана у пределима са маглом биће хладно, уз максимум између једног и пет степени, док ће у пределима без магле бити и око 12. Управо чињеница да је на планинама толико топло показује да је ово "вештачка" зима.

Ђурић наводи да ће се сунчано време задржати бар до 24. децембра. Како каже, "то не значи да ће већ 25. пасти снег, али и ако буде падавина, оне ће бити прилично слабе.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)