УПОЗОРЕЊЕ СТЕВАНОВИЋА И МИЛОШЕВИЋ: Тешка је ситуација у клиникама! И лекари су нам на респираторима

Б. Р.

12. 12. 2020. у 07:30

ПРАВЕ размере епидемије ковида, иако већ дуже од две недеље имамо око 8.000 заражених дневно и више од 50 умрлих за дан, споља се, ипак, не сагледавају реално.

УПОЗОРЕЊЕ СТЕВАНОВИЋА И МИЛОШЕВИЋ: Тешка је ситуација у клиникама! И лекари су нам на респираторима

Фото М. Анђела

А како је у болницама, чини се најсликовитије је јуче описала професор др Ивана Милошевић, заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести КЦС:

- Не желим никога да плашим, али немам шта лепо да кажем. На Инфективној дневно имамо више од 400 прегледа. Иако би требало да иду у ковид-амбуланте, људи и даље долазе право код нас. Више нисмо у ситуацији да примамо оне чије стање не захтева кисеоник, и све остале са терапијом упућујемо кући са заказаном контролом. Не престајем да се питам: да ли је важније да одемо на скијање и дочек Нове године, или да останемо здрави. И лекари су нам на респираторима. Страшно се бојим за своје колеге. Молим вас, поштујте мере, не можемо још дуго овако да издржимо - рекла је др Милошевић.

ВИРУС УПРАВЉА НАШИМ ЖИВОТИМА

ИЗВИЊАВАМ се људима који поштују мере, али због оних који се сете да вирус постоји кад се инфицирају и дођу у болницу, ко зна који пут морам да апелујем да се поштују мере. Вирус је ту, он управља нашим животима и здравственим системом. Ми само можемо да мало кормиларимо - поручио је др Стевановић.

Доктор Горан Стевановић, директор Инфективне клинике, каже да је здравствени систем пренапрегнут до крајњих граница, а да је прилив болесника, пре свега тешких, који захтевају кисеоничку терапију и болничко збрињавање - огроман.

Проф. др Горан Стевановић и проф. др Ивана Милошевић, Фото Танјуг

- Из дана у дан се тај број мења. Некад је мањи, некад нешто већи, али је број сувише велики за добар степен функционисања здравства - рекао је Стевановић после састанка директора ковид-центара са министром Златибором Лончаром. - Сваког дана се прерасподељују пацијенти и то не само из Београда, него из свих центара, на постојећа слободна места.

Трудимо се да и у овим тешким условима свако добије болничко место и терапију према тежини клиничке слике.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Budimir Milutinović

12.12.2020. 10:57

Doktori džaba upozoravate kada se na sve stran u svim medijima uveliko poziva na doček Nove godine. Trebate reći organizatorima, da je svako ovakvo okupljanje izuzetno rizično i da će pre svega iz toga izači većina inficiranih. Napomene organizatora da je sve bezbedno treba raskrinkavati. Njima je colj profit.