ПРЕКО ОПШТИНЕ ДО БОЉЕГ ГРЕЈАЊА У ДОМАЋИНСТВИМА: Подршка Швајцарске у развоју још једног модела за добру локалну управу

Ј. Ж. С.

11. 12. 2020. у 17:36

У Србији тренутно има око 2,4 милиона домаћинстава, са просечно нешто мање од три члана.

ПРЕКО ОПШТИНЕ ДО БОЉЕГ ГРЕЈАЊА У ДОМАЋИНСТВИМА: Подршка Швајцарске у развоју још једног модела за добру локалну управу

ФОТ: Д. Новковић

Просечно домаћинство је у 2018. години трошило 12 одсто укупне личне потрошње на електричну енергију и грејање, док 39,4 процената домаћинстава је у 2018. години имало инсталације централног или етажног грејања. Чак више од 60 одсто домаћинстава нема радијаторе, а око милион њих ван градског подручја троши у просеку 7,4 процената личне потрошње на чврста горива. Интересантно је да око 300.000 кућа нема термо-изолацију и троши четири до пет пута више енергије него куће у ЕУ.

Све локалне самоуправе које желе да се изборе са овим проблемима, да унапреде локалне јавне финансије, енергетску стабилност, екологију и остваре друштвену корист могу да се прикључе пројекту реформе локалних јавних финансија у Србији ИИ (РЕЛОФ2). То је јединствен начин суфинансирања свих врста инвестиција у енергетску ефикасност домова, а у сарадњи са привредним субјектима као партнерима.

Град или општина припрема сву потребну документацију за имплементацију модела, формира комисију и путем јавног конкурса бира привредне субјекте који ће бити укључени у имплементацију механизма подршке као и грађане који ће бити крајњи корисници субвенција за унапређење енергетке ефикасности својих домова. Грађани реализују своје инвестиције са одабраним привредним субјектима и исплаћују им износ умањен за бесповратна средства. Локална самоуправа проверава реализоване инвестиције и уплаћује новац привреднику.

Овај модел омогућава локалним самоуправама да заједно са привредом и грађанима смање загађење и повећају енергетку ефикасност.

Предуслов да локалне самоуправе користе овај модел је да имају усвојена планска документа јавних политика у области енергетске ефикасности и обезбеђена средства у буџету.

Модел ће пилотиран у три локалне самоуправе у оквиру другог циклуса РЕЛОФ2 пројекта. Оне ће имати стручну подршку у припреми смерница и конкурсне документације за јавни конкурс, менторинг током читавог процеса имплементације и развој система за мониторинг остварених ефеката. Свим осталим локалним самоуправама Модел ће бити доступан уколико желе да га самостално имплементирају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)