ОЦЕНА ОНЛАЈН ДИСКУСИЈЕ: Због новог закона - више пушача!

Б. Ца.

10. 12. 2020. у 21:20

ПРЕДЛОЖЕНЕ измене и допуне Закона о акцизама на дуванске производе учиниће да цигарете и дуван за пушење постану приступачнији, јер ће просечне плате расти брже од цена дувански производа у Србији - оцењено је на онајн дискусији коју је организавао Институт економских наука.

ОЦЕНА ОНЛАЈН ДИСКУСИЈЕ: Због новог закона - више пушача!

Фото: Дepositphotos.

Директор Института Јован Зубовић констатовао је да је годишња стопа раста цена цигарета у Србији испод нивоа раста зарада и да су зато у последње две године дувански производи младима све приступачнији што би могло да се настави.

Према анализи нових законских решења на основу података добијених истраживањима о употреби дуванских производа и илегалном тржишту у Србији он је констатовао да би број пушача могао бити 2025. године већи од 300.000 до 450.000.

Према Зубовићевим речима, акциза би требало да надоместе трошкове здравства због обољевања пушача. Институт је презентовао и резултате истраживања о употреби дуванских производа по којима је у Србији 37,9 одсто пушача.

Истраживање прошле јесени показало је да се здвајало 1.600 динара недељно за цигарете, а за дуван за мотање 590 динара, па су удели у просечној плати били око 12,6 одсто за цигарете односно 7,3 одсто за дуван.

Истражујући илегално тржиште Институт је констатовао да када су у питању цигарете оно готово да не постоји јер обухвата 2,6 одсто пушача, док је код дувана за пушење илегално преко 90 посто укупног тржишта. Илегалне цигарете су по правилу легално произведене и прокријумчарена без плаћања дажбина а истраживачи су се сусрели са паклицама из Кине, Бугарске и Северне Македоније.

Према подацима добијеним истраживањем у Србији потроши 3,9 тона дувана за пушење непознатог порекла дневно што је 1,4 хиљаде тона годишње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)