ЗБОГ КОРОНЕ У ОПАСНОСТИ ОД АМПУТАЦИЈЕ? Српски лекар открио по живот опасне компликације код ковид пацијената

Novosti online

10. 12. 2020. у 14:21

ПОМОЋНИК директора КБЦ "Бежанијска коса" др Богдан Црнорак указао је на веома озбиљне појаве код ковид пацијената. Реч је о ретким и по живот опасним компликацијама.

ЗБОГ КОРОНЕ У ОПАСНОСТИ ОД АМПУТАЦИЈЕ? Српски лекар открио по живот опасне компликације код ковид пацијената

Фото Д. Миловановић

Како је рекао за РТС, у КБЦ "Бежанијска коса" примећен је алармантан број пацијената са артеријским тромбозама које могу да изазову губитак екстремитета, а могу да се заврше и смрћу.

- Тек ћемо их сагледавати, нарочито кад су у питању пацијенти који су имали хронична обољења пре тога. Ми смо приметили компликације које нису очекиване, пре свега васкуларне, исхемијске, артеријске тромбозе која су ретка и озбиљна стања - рекао је па додао:

- У регуларној медицини су реткост, а сада уз ковид дешавају се много чешће него стандардно. У питању је згрушавање крви у артеријама, где крв заправо иде и брзо. Може да остави трајне последице, губитак ноге, руке, екстремитета. И да изазове смрт, веома често. Имали смо више од 20 тромбектомија које смо радили, што је огроман број на овај број пацијената. Велики број оперисаних није прошао добро. То, нажалост, морам да кажем, а један проценат је добро поднео операцију и отишао кући - каже доктор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)