МИНИСТАР РУЖИЋ О УЧЕЊУ НА ДАЉИНУ: Министарство уложило додатне напоре да би осетљивим групама образовање било доступније и квалитетније

Танјуг

10. 12. 2020. у 12:59

МИНИСТАР РУЖИЋ О УЧЕЊУ НА ДАЉИНУ: Министарство уложило додатне напоре да би осетљивим групама образовање било доступније и квалитетније

Бранко Ружић / Фото Танјуг

МИНИСТАР просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић каже да је Министарство током пандемије посебну пажњу посветило учењу на даљину, као и да су уложени додатни напори да би осетљивим групама образовање било доступније и квалитетније.

Ружић је на конференцији поводом Међународног дана људских права казао да су посебни напори уложени за повећање квалитета ученика припадника националних мањина, са посебним освртом на ученике ромске националности и ученике са сметњама у развоју и инвалидитету.

За нешто више од 58.000 ученика у Србији започет је пројекат премошћавања дигиталног јаза за децу из осетљивих група, казао је Ружић и додао да се та интервенција надовезује на досадашња достигнућа у развоју дигитализације уз формирање дигиталних библиотекла у 30 школа са значајним бројем ромских и других ученика слабијег материјалног стања.

У оквиру те иницијативе, према речима министра, школама ће бити достављено 1.890 таблета и 60 преносних рачунара, а планирано је да 250 педагошких асистената добије лаптопове као додатну подршку за учење на даљину ученика из ромских, нестандардних насеља.

- Настављамо са организацијом наставе на даљину на српском језику, али и за 44.070 ученика који наставу похађају на језику националне мањине, на албанском, словачком, мађарском, босанском, хрватском, бугарском, румунском и русинском језику - казао је Ружић.

Прошле школске године емитовано је 3.310 образовних прилога на осам језика, а до сада је снимљено за ову школску годину 2.470 часова за основно и средње образовање.

Националним саветима националних мањина је достављено укупно 34 лиценци, снимљено је и 60 часова од планираних 300 за предмет српски као нематерњи језик.

У области инклузивног образовања за децу са сметњама у развоју и инвалидитетом у образовним установама, додаје Ружић, припреман је сет препорука за укључивање деце у договору са Саветом родитеља, а рад се планира у малим групама од по једног или два ученика тамо где је могуће.

Министарство је обезбедило и 7.000 прилагођених уџбеника за децу са инвалидитетом, а у сарадњи са УНИЦЕФ-ом набављен је за РТС софтвер за аутоматско претварање гласа у титлован текст како би се унапредила и приступачност за глуве и наглуве ученике.

Такође, Ружић додаје да су у наставу на даљину укључени и мигранти који су ученици, а који добијају поодршку и у току пандемије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Saša

10.12.2020. 18:53

Nema osetljivih grupacija i siromašne dece srpske nacionalnosti? Pojedini nemaju televizore, lap top videli u prodavnicama...da ne govorim o porodicama koji su slepo verovali državi i poboljšavali natalitet. Sada će im to na nos izaći, zamislite porodicu sa troje i više školaraca.

Učitelj

11.12.2020. 14:29

250 asistenata će dobiti laptopove za podršku učenicima, a šta je sa nama koji smo direktno vezani za nastavu? Ko je nama obezbedio sredstva za onlajn naszavu? Mi koristimo svoje lične uređaje i snalazimo se kako znamo i umemo. Sami plaćamo svoje uređaje i internet. Zahtevaju od nas sve i svašta, najavljuju kontrole, a ništa nam (bar većini) nije obezbeđeno. Toliko o podršci.