ЈОШ ЈЕ ТАЈНА КО ЈЕ СКРНАВИО ФРЕСКЕ: Остало много непознаница после преименовања српских владара у Осоговском манастиру у Северној Македонији

Младен Станчић - стални дописник из Скопља

08. 12. 2020. у 10:09

ОСКРНАВЉЕНЕ фреске српских средњовековних владара и светитеља у манастиру Свети Јоаким Осоговски крај Криве Паланке у Северној Македонији, којим газдује неканонска тзв. Македонска православна црква (МПЦ), по открићу скандалозног дела, враћене су у првобитно стање.

ЈОШ ЈЕ ТАЈНА КО ЈЕ СКРНАВИО ФРЕСКЕ: Остало много непознаница после преименовања српских владара у Осоговском манастиру у Северној Македонији

Осоговски манастир / Фото Википедија

Али, поново под велом тајне, јер као што се не зна ко је преименовао српске светитеље на њима, тако се не зна ни ко је вратио оригиналне натписе. У међувремену, Српски културно-инфрмативни центар "Спона" у Скопљу, поднео је кривичне пријаве против "непознатих извођача радова".

Овом Центру јуче је достављен и одговор из кабинета Стеве Пендаровског, председника Северне Македоније. Генерални секретар Миле Бошњаковски се "у име председника" захвало на писму којим је упознат са ситуацијом "у делу фрескоживописа у манастиру Свети Јоаким Осоговски у Кривој Паланци". Навео је и да су "сагласно ингеренцијама информисане институције надлежне за наведено питање, да су упознати са ситуацијом и да предузимају адекватне активности".

И владика тзв. МПЦ, Григориј, потврдио је да је стање на поменутим фрескама у манастиру "враћено у првобитно стање", уз ограду да није упознат ни ко је наложио ни извео фалсификаторско "молерисање", нити из каквих побуда је то учињено.

У међувремену, "Спона" у Скопљу поднела је кривичне пријаве против "непознатих извођача радова".

Наиме, после апела за исправљање недела непознатих "мајстора" упућеног надлежним државним институцијама Северне Македоније из "Споне", уследило је "поправно" сређивање фресака. Српским средњовековним владарима и светитељима на фрескама "враћена су имена": Свети Цар Урош, Свети цар Лазар, Свети краљ Милутин, Свети Стефан Дечански, Свети Никодим, архиепископ српски, и Свети Стефан Првовенчани, али прилично невешто.

- Као што се не зна ко је наложио и извео скарадне промене имена на фрескама, тако сада остаје непознати "мазало" поправних радова на северном и јужном зиду цркве - каже за "Новости" Маја Стојановић Крстић из Српског центра "Спона", која је била у екипи приликом откривања скандалозног преименовања фреска у манастиру.

Она је поновила ставове Центра да је, како каже, и првим и другим интервенцијама, вандалски, непримерено и крајње нецивилизацијски оскрнављен културни споменик, чиме је почињено кривично дело оштећења непокретног културног добра, уз истовремено грубо кривотворење и фалсификовање суштине молитвеног помена имена светитеља, као и жеље задужбинара - дародаваца да се те фреске насликају. То је, тврди, јасно предвиђено одредбама Закона о заштити културног наслеђа у Северној Македонији.

У читавој ситуацији "скривања аутора", владика неканонске МПЦ Григориј је потврдио да је стање на поменутим фрескама у манастиру "враћено у првобитно стање", уз ограду да није упознат ни ко је наложио ни извео фалсификаторско "молерисање", нити из каквих побуда је то учињено.

НЕВЕШТА РУКА ИЗВОЂАЧА

СА фресака су сада пребрисани натписи Свети цар Владимир Кијевски, Свети цар Јован Милостиви, Свети цар Константин Велики, Свети Нићифор Фока, Свети Константин Кавасила, архиепископ охридски, и Свети цар Јустинијан Први, који су били уметнути уместо имена српских средњовековних владара и светитеља.

- Очито је да су све корекције натписа и њихово враћање у првобитно стање, изведене невештом руком најамног извођача, без стручног надзора надлежних - оцењује за "Новости" Маја Стојановић Крстић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)