ТРОШЕЊЕ ЛОКАЛНИХ БУЏЕТА ПОД НАДЗОРОМ: Подршка Швајцарске у контроли јавних предузећа у 48 општина и градова у Србији

Ј. Ж. С.

07. 12. 2020. у 18:50

ШВАЈЦАРСКА влада и Пројекат Реформа локалних финансија у Србији (РЕЛОФ2) подржаће у наредном периоду 48 локалних самоуправа у успостављању или унапређењу финансијског управљања и контроле, интерне ревизије, увођењу иновативних модела у јавним финансијама и надзора над локалним јавним предузећима.

ТРОШЕЊЕ ЛОКАЛНИХ БУЏЕТА ПОД НАДЗОРОМ: Подршка Швајцарске у контроли јавних предузећа у 48 општина и градова у Србији

Фото Н. Фифић

Од овог броја њих 15 су први пут део овог пројекта.


Пројекат ће овим општинама током 2021. и 2022. године обезбедити експертску подршку у примени прописа, успостављању процедура и механизама и увођењу нових алата овим областима.

Циљ је да се унапреди начин планирања, расподеле и контроле трошења буџетских средстава, као и надзор над радом локалних јавних предузећа. На овај начин се подржава стабилност јавних финансија јединица локалне самоуправе и осигурава боље пружање услуга грађанима и већа транспарентност у раду локалних управа.

Ове промене у раду локалних управа су активности у оквиру реформе локалних јавних финансија и законска су обавеза за све кориснике јавних средстава. Оне омогућавају да се досадашњи фокус шири са, искључивог праћења наменског и законитог трошења средстава, на управљање базирано и усмерено на остваривање циљева и резултата.

Поред основног циља, Пројекат РЕЛОФ2 подстиче и промовише међуопштнску сарадњу, како би локалне самоуправе са више капацитета пружале подршку мањима.

Локалне самоуправе које ће бити партнери пројекта су: Панчево, Алибунар, Опово, Крагујевац, Топола, Баточина, Лапово, Аранђеловац, Владичин Хан, Босилеград, Сурдулица, Нова Варош, Пријепоље, Сјеница, Пирот, Бела Паланка, Бабушница, Димитровград, Алексинац, Варварин, Медвеђа, Зрењанин, Житиште, Сечањ, Тутин, Нови Пазар, Рашка, Трстеник, Врњачка Бања, Сокобања, Ражањ, Бечеј, Жабаљ, Ада, Чока, Бач, Оџаци, Бачки Петровац, Богатић, Љубовија, Мали Зворник, Осечина, Лајковац, Сремска Митровица, Шид, Ужице, Параћин и Књажевац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)

smb

08.12.2020. 01:10

lokalne samouprave u redu. sta je sa beogradom jer su i tu opstine. ako stvarno hocemo demokratiju onda su sve opstine ravnopravne, tj. sve lokalne samouprave su pod nadzorom i kontrolom. prema tome sve isto vazi i za beograd. i tamo gradjani placaju i imaju sva prava da znaju gde ide novac. koliki su prihodi, koji su rashodi? beograd je kao suma i centralizam obara sve rekorde. ko sve trazi pare u koju svrhu? svajcarcima bi bilo zadovoljstvo da malo krenu sa beogradom, na svetu im nema ravnih. i nista im ne promakne. da vidimo da li ce beograd ikada dozvoliti bilo kome da detaljno pogledaju prihode i rashode. tu bi trebao da bude pocetak jos pre drugih opstina jer sve je lokal. rekoh: u demokratiji su sve opstine ravnopravne bez obzira na geografiju i broj stanovnika.. ili ne? pozdrav iz CH.