У ПЕТАК НАС ЧЕКА НЕПРИЈАТНО ИЗНЕНАЂЕЊЕ: Метеоролог открива какво ће време бити ове недеље

Novosti online

07. 12. 2020. у 16:30

У ПЕТАК НАС ЧЕКА НЕПРИЈАТНО ИЗНЕНАЂЕЊЕ: Метеоролог открива какво ће време бити ове недеље

Фото: Танјуг

МЕТЕОРОЛОГ Ђорђе Ђурић објавио је временску прогнозу за ову недељу.

Његов Фејсбук статус преносимо у целости:

- Без праве зиме и снега у нижим пределима и наредних 10 дана. Без кошаве од петка...

Већ неколико дана изнад западне Европе се са Атлантика премештају снажни циклони и они условљавају снажна јужна струјања у предњем делу ка Европи. Истовремено, у склопу овх циклона премештају се и атмосферски фронтови, а због орографије Алпа и других процеса, у Ђеновском заливу и и изнад централног Медитерана стварају се секундарни циклони (''дете'' циклон), који доносе екстремне количине падавина Италији, области Јадрана и јужним падинама Алпа, где је нпр. пало и преко 700 мм кише, а изнад 1800 метара и преко 3 метра снега. Ова снажна активност Атлантика и Медитерана када су циклони у питању, не дозвољавају да нам из Русије и са североистока продре ледена ваздушна маса, па да буде и снега у нижим пределима. Како се изнад Русије налази поље високог притиска са вредностима у центру антициклона и преко 1044 мб, а изнад ценралног Медитерана вредност птитиска у циклонима је и испод 996 мб, изнад нашег подручја је присутан огроман градијент притиска, тј. разлика, па отуд орканске кошаве са ударима у Вршцу и до 145 км/х.

У Србији до краја дана облачно и осетно хладније са кишом, на највишим планинама са суснежицом и снегом, а услва за суснежицу и влажан снег биће током вечери и у Тимчкој и Неготинској Крајини. Дуваће умерен до јак југоисточни ветар, а он је у кошавском подручју и на планинама ујутро био са олујним ударима и до 100 км/х, а на југу Баната са орканским ударима и преко 140 км/х. Крајем дана ветар у слабљењу, али ће у кошавском подручју бити и даље јак. Максимална температура од 6 до 10°Ц. У току вечери и ноћи са југозапада разведравање.

У Београду до краја дана облачно и осетно хладније са кишом. Дуваће умерен до јак југоисточни ветар. Температура од 5 до 7°Ц. У току вечери и ноћи разведравање.

У Србији у уторак након хладног, понегде и магловитог јутра, током дана претежно сунчано или умерено облачно. Крајем дана и током ноћи наоблачење. Дуваће слаб до умерен југоисточни ветар, у кошавском подручју јак, а на југу Баната и у Подунављу и са олујним ударима. Минимална температура од 0 до 4°Ц, максимална дневна од 7 до 13°Ц. У Тимочкој и Неготинско Крајини током целог дана тмурно и хладно, уз могуће слабе сипеће падавине, температура до 3°Ц.

У Београду у уторак претежно сунчано или умерено облачно. У току вечери и ноћи наоблачење. Дуваће умерен до јак југоисточни ветар. Минимална температура 2°Ц, максимална дневна 8°Ц.

У Србији у среду облачно и хладно са кишом, на вишим планинама и у Тимочкој и Неготинској Крајини са суснежицом и снегом. У кошавском подручју и на планинама јак југоисточни ветар имаће олујне ударе, а на југу Баната и орканске ударе преко 120 км/х. Максимална температура од 4 до 10°Ц, у Тимочкој и Неготинској Крајини до 2°Ц. У четвртак и петак биће углавном суво, уз максималне температуре од 6 до 12°Ц. Кошава у четвртак у слабљењу. За викенд облачно са кишом, у планинским пределима са суснежицом и снегом. Дуваће северозападни ветар, а максимална температура биће од 6 до 10°Ц.

У Београду у среду облачно и хладно са кишом, максимална температура до 5°Ц. Дуваће јак, на ударе и олујни југоисточни ветар. У четвртак и петак биће углавном суво. Кошава у четвртак у слабљењу. За викенд облачно са кишом. Дуваће северозападни ветар. Максимална температура од чевртка до недеље биће од 6 до 8°Ц.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)