ОПАСНО ВРЕМЕ У СРБИЈИ: Налазимо се између два снажна циклона, метеоролог открио када ће престати кошава

Новости онлине

07. 12. 2020. у 10:12

ОПАСНО ВРЕМЕ У СРБИЈИ: Налазимо се између два снажна циклона, метеоролог открио када ће престати кошава

Фото: Танјуг/Сава Радовановић/Принтсцреен

МЕТЕОРОЛОГ Ђорђе Ђурић је објавио на свом фејсбук налогу прогнозу за наредни период, и донео нам одговор на питање које све занима - када ће престати да дува кошава?

Ђурић пише да снажан циклон са Медитерана доноси потоп и орканско југо Итаији и области Јадрана од Словеније преко Хрватске и Црне Горе до Албаније, као и да су таласи на Јадрану и до 7 метара.

- На јужним и источним падинама Алпа очекује се да падне и до 500 мм кише, а у вишим пределима и до 3 метра снега. Србија измежу циклона са Медитерана и антициклона изнад Русије. Дува олујна кошава, а очекују се оркански удари и до 140 км/х! Температура овог викенда и 17°Ц. Следи мање захлађење са честим падавинама. До када ће кошава дувати, када ће ослабити и потпуно престати - пише Ђурић.

Он пише да се изнад централног Медитерана налази се веома снажан циклон, а он је настао као последица премештања снажног циклона са Атлантика преко западне Европе и премештање фронталног поремећаја и хладног фронта преко области Алпа. Центар овог секундарног циклона је изнад Ђеновског залива и севера Италије и полако се премешта ка северном делу Јадрана. Вредност притиска у центру циклона је опала на 995 мб.

- Овај веома снажан циклон целој Италији доноси веома обилну кишу и снажне грмљавинске пљускове и олује, али и олујне и орканске ветрове. Очекује се да падне и преко 100 мм кише по квадатном метру, а најобилније падавине очекују се у у области Алпа где ће пасти и преко 300 мм кише, а на јужним падинама Алпа, на северостоку Италије очекује се локално да падне и до 500 мм кише, па су могуће катастрофалне поплаве и бујице. Дакле, реч је о падавинама које у Србији у просеку падну за нешто мање од годину дана. У вишим пределима Алпа, тј. изнад 1800 метара надморске висине очекују се веома обилне количине снега, локално и до 3 метра, а снег ће бити праћен и јаком грмљавином. Иначе, екстремне количине падавине у области Алпа и североистока Италије последица су снажног циклона, јаког јужног струјања и орографије. Огромне количине падавина добиће и југозападни предели Аустрије, али и северозападни, западни и југозападни предели Словеније, где ће на планинама пасти и до 2 метра снега, а у нижим пределима од 100 до 300 мм кише по квадратном метру - написао је познати метеоролог, а затим додао:

- Истовремено, изнад Русије и источне Европе налази се снажан антицикон, а вредност притиска је преко 1044 мб. Из тог разлога, изнад целе источне Европе, области Алпа и Црног мора је стабилно и суво, али и магловито и хладно време.

Како је Ђурић објаснио, Србија се налази између ова два веома снажна и изражена система, али је доминантинији утица циклона са централног Медитерана, па је ваздушни притисак у паду. У Србији је прошлог викенда било сунчано због прилива веома топле ваздушне масе са југа и са Медитерана. Дакле, Србија се налази у предњем делу циклона са централног Медитерана.

- Како је изнад Србије веома изражен градијент ваздушног пртитиска, веома је ветровито. Кошава у Београду, у Војводини, у Поморављу, Подунављу, у Браничевском округу и на планинама има оујне ударе, а крајем дана и током ноћи очекују се удари од 60 до 100 км/х, а на југу Баната и оркански удари од 140 км/х, нарочито на поручју Вршца. Олујна и орканска кошава могла би да услови материјалну штету, да угрози људске животе и животе животиња и да угрози саобраћај, па се препоручје огроман опрез! - апелује Ђурић.

У Београду у понедељак облачно и осетно хладније са кишом. Дуваће умерен до јак југоисточни ветар, ујутро са олујним ударима и до 100 км/х. Крајем дана ветар у слабљењу, али ће и даље бити јак. Минимална темпераура 5°Ц, максимална дневна 7°Ц. У току вечери и ноћи разведравање.

метеоролог Ђорђе Ђурић/Фото: Принтсцреен

У Србији у уторак након ведрог и хладног, понегде и магловитог јутра, током дана сунчано, уз максималне температуре од 6 до 12°Ц. У току вечери и ноћи наоблачење, па се у среду очекује облачно са кишом, на вишим планинама и у Неготинској Крајини са суснежицом и снегом. Максимална температура од 3 до 10°Ц. Од четвртка до до краја седмице биће умерено до потпуно облачно са кишом, на планинама са суснежицом и снегом. Максимална температура биће углавном од 6 до 12°Ц. Јака кошава дуваће до четвтка, а у среду ће бити олујна са ударима и преко 100 км/х.

Дакле, јака и олујна кошава дуваће у Србији до четвртка. Од петка ветар слаб, северозападни.

- Због очекиване олујне и орканске кошаве препоручује се огроман опрез на отвореном и избегавање боравка у шумским комплексима, парковима и на другим критичим местима. Очекивани удари кошаве могу да услове материјалну штету и да угрозе људске животе и животе животиња. Огроман опрез саветује се и у саобраћају, нарочито на мостовима и надвожњацима, а нарочито могу опасни бити бочни удари ветра - нагласио је Ђурић, па је објаснио и добру страну јаких ветрова.

- Добра стране ове кошаве што је коначно рачишстила ваздух, па је он ових дана одлицног квалитета, осим у Тимочкој и Неготинској крајини и у котлинама западне и јужне Србије, где када кошава дува, у тим пределима буде без ветра, уз тмурно и магловито време и уз даље јако загађење ваздуха. Иначе, током целог новембра ситтација са загађеним ваздухом била је алармантна, јер је био утицај деловања снажног антицикона, уз веома виоск ваздушни притисак и веома слао струјање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)