РАЂАЊЕ СТУДЕНТСКОГ БУНТА: Протести и штрајкови на београдском универзитету

Иван Миладиновић

08. 12. 2020. у 17:14

РАЂАЊЕ СТУДЕНТСКОГ БУНТА: Протести и штрајкови на београдском универзитету

Фото архива

БЕОГРАДСКИ универзитет је од свог оснивања имао изразито слободарску традицију.

Своја незадовољства општим стањем у друштву изражавали су штрајковима и демонстарцијама. Судећи по  хроничарима из деветнаестог века прва „обуставу рада“ на Високој школи забележена је још 1871. године. Студенти су бојкотовали наставу јер су ондашње власти дале отказ Аћиму Ћумићу, професору кривичног права. 

Подсетимо да је у  међуратном периоду, на Београдском универзитету организовано 88 демонстрација са преко 40.000 учесника, 22 штрајка. Рад београдских факултета прекидан је 13 пута у трајању од 93 дана. У обрачунима са полицијом  ухапшено је око 2.600 студената, рањено око 200, убијено 4, двоје је умрло од последица рањавања, а 6 студената је нестало.

И  поратном периоду, када власт преузима Комунистичка партија, међу београдским студентима грађанске оријентације долази до антирежимских иступања, критикује се политички и друштвено-економски  систем владајуће партије. Њима ће се убрзо, после раскида на релацији Москва - Београд, прикључити колеге који су били просовјетске оријентације.

Средином педесетих година прошлог века , када је Запад почео да шири руке према Југославији, а неспоразуми са првом земљом социјализма делимично изглађени, на Универзитет пристиже генерација академских грађана која је васпитана у новонасталим друштвеним околностима. Иако опредељени за социјализам, код њих се буди критички дух .

Студенти очекују да народна власт испуни обећања о бољем и слободнијем животу. Своја незадовољства, наравно, исказивали су у првим демонстрацијама и штрајковима. Њихови  захтеви за већом  слободом  нису подразумевали западни модел вишепартијске демократије и кретали су се у оквиру комунистичког и социјалистичког погледа на свет и афирмацију идеје самоуправног социјализма и социјалне правде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)