"ПРЕД НАМА СУ ИЗАЗОВИ - СЛАВЕ, БОЖИЋ, НОВА ГОДИНА": Др Кон о могућим новим мерама и вакцинацији

Novosti online

06. 12. 2020. у 10:17

ПРЕД НАМА СУ ИЗАЗОВИ - СЛАВЕ, БОЖИЋ, НОВА ГОДИНА: Др Кон о могућим новим мерама и вакцинацији

Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић

ЕПИДЕМИОЛОГ и члан Кризног штаба за сузбијање заразне болести ковид 19 Предраг Кон рекао је данас да у Београду долази до благог опадања броја новозаражених вирусом корона, али да је притисак на болнице и број хоспитализација у целој земљи још увек екстремно велики.

Кон је за ТВ Пинк казао да смо у недељи када се очекују ефекти уведених мера и да се у поређењу са подацима од прошлог петка и суботе наслућује да ће их бити.

Он је, међутим, указао на то да је притисак на болнице још увек екстремно велики, да је у Београду скоро 1.000 хоспитализација дневно, а мање од 700 отпуста, као и да је у целој Србији око 300 пријема дневно.

- Систем је пренапрегнут, али још увек има места, ниједан пацијент се не оставља да није збринут - рекао је Кон.

О новим мерама

На питање да ли ће бити јачег затварања, уколико мере не дају резултате, Кон је казао да су пред нама нови изазови, славе, католички Божић, Нова година и додао да постоје информације да се продају аранжмани за дочек Нове године.

- Ово успораваће ће ићи много спорије, све зависи од резултата мера, али морамо на неки начин одвратити уплив наших грађана из иностранства као пред Ускрс, када је дошло око 400.000 наших држављана из заражених пордручја - рекао је Кон.

Вакцинација дуготрајан процес

Коментаришући наводе да пандемија неће бити завршена ни након вакцинације, Кон је казао да се не могу одједном сви вакцинисати и да је то дуготрајан процес који ће трајати током целе следеће године на глобалном нивоу у зависности од пристизања нових количина вакцине.

Кон је навео да ће се највероватније успоставити сезонска типичност за вирус корона, као и да је мутагена способност тог вируса мања него код грипа због чега је, каже, већа могућност да ће вакцина бити стабилнија и да неће бити неопходна сваке сезоне.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)