"ЗАКАСНИЛИ СМО" Др Тиодоровић упозорио - "Одлазак на скијање носи велики ризик за преношење короне"

Novosti online

06. 12. 2020. у 09:53

ЕПИДЕМИОЛОГ Бранислав Тиодоровић подржава мере које предузимају Аустрија и Немачка у погледу скијалишта, сматрајући да је код нас касно о томе да се размишља јер су аранжмани распродати.

ЗАКАСНИЛИ СМО Др Тиодоровић упозорио - Одлазак на скијање носи велики ризик за преношење короне

Фото: Танјуг

Будући да је велико интересовање људи за боравак у планинским центрима, можемо да очекујемо да ће бити много особа у истом тренутку на једном простору, што представља епидемиолошки ризик, као што је био случај са "црним петком".

Када се виде слике из планинских центара где је на једном месту збијено на стотине људи, може се очекивати да ће међу њима бити велики број оболелих особа за пет до десет дана. Никако да изађемо из зачараног круга…

Овим речима епидемиолог професор др Бранислав Тиодоровић, члан Кризног штаба за сузбијање ковида 19, описао је за РТС своју реакцију на слике људи који у редовима чекају отварање ски-сезоне на скијалишту на Копаонику, које су се прекјуче појавиле у свим медијима.

Професор Тиодоровић каже да је био изненађен када је видео да су туристичке агенције објављивале да су сви аранжмани за планинске центре у Србији за дочек Нове године распродати. То се односи на Копаоник, Златибор и на Стару планину…

- Налазимо се у једној ситуацији где одлазак тамо и боравак са великим бројем људи у истом простору представља велики ризик, најблаже речено, за преношење короне. Није проблем скијање као скијање, јер скијаши на стази нису један до другог. Али, проблем су паузе пре и после скијања где ти људи у кафићима седе заједно, ћаскају, пију чај, бораве у истим просторијама са великим бројем људи… Нисам видео да су они који су купили ски-пас држали растојање. Била је огромна гужва. Добили су људи попусте и гледају да их искористе. Видео сам да је неко давао изјаву како поштују мере јер нема гостовања певача и концерата тог типа, као и забавних програма. О чему ти људи говоре? Нису довели певаче али се све друго организује – истиче Тиодоровић.

Он наглашава да су добре мере које предузимају Аустрија и Немачка у погледу скијалишта. За нас је, по његовом мишљењу, сада касно.

- Аранжмани су распродати. Ко би вратио новац људима и одбио их да не дођу? Од тога нема ништа. Бојим се да нам ни отварање нових болница неће завршити посао када се буде наставио низ великог броја оболелих. Па ево сада у нишким болницама има најмање 420 Београђана. Као да су дошли туристички, а нису, нажалост. То су страшни подаци. Страшно је што све више на респираторима имамо старије људе који нису ишли у скијалишта или у бање, а оболели су. Пренеле су им вероватно млађе особе које се нису придржавале мера јер су ишли на журке – наводи др Тиодоровић.

На питање, да ли ће нам нове епидемиолошке мере које је усвојила Влада Србије помоћи у обуздавању епидемије, он каже да оне могу да имају значајан утицај да се епидемиолошка ситуација смири, али ако не буде ригорозне контроле па чак и кажњавања, не можемо за Нову годину да очекујемо смиривање стања. Тек за 10 до 12 дана може да се види да ли су се мере одразиле на смањење контаката међу људима. Једино остаје, каже он, да се надамо да ће до тога доћи.

- Има мишљења да неће велики број људи ићи на зимски одмор и да ће то бити од три до пет одсто грађана. Па израчунајте колико је то заправо много људи у овако тешкој ситуацији. Замислите шта ће бити после зимовања када пет одсто Београђана оде на планину… Па и ја бих волео да идем да се одмарам на Златибору, рецимо, али сам свестан колики је то ризик. Сада није тренутак да се о томе размишља – закључио је др Тиодоровић.

(Политика)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)