И ПОРЕД ВИРУСА КОРОНА: Србија током пандемије међу најбољима по броју оперисаних, а ево како лекари одлучују о интервенцији

Танјуг

05. 12. 2020. у 21:09

И ПОРЕД ВИРУСА КОРОНА: Србија током пандемије међу најбољима по броју оперисаних, а ево како лекари одлучују о интервенцији

Фото Depositphotos

У МЕЂУНАРОДНОМ пројекту "Хирургија у време ковид пандемије", у коме учествују 124 земље, Србија је по броју оперисаних пацијената током епидемије, имајући у виду број становника, заузела четврто место.

Ово је изјавио Дејан Раденковић из Клинике за дигестивну хирургију Клиничког центра Србије.

Гостујући на Пинку, он је навео да је Србија, захваљујући претходној сарадњи наших хирурга са колегама из свих делова света, као и рејтингу који смо имали захваљујући учешћу у претходним студијама, добила позив за овај пројекат.

- Показали смо се јако добро. Учествују 124 земље, 33.000 пацијената је обрађено и ми смо по броју оперисаних пацијената, имајући у виду број становника, на четвртом месту - рекао је Раденковић и додао да је у пројекат укључено 25 центара у Србији и све гране хирургије.

Он је навео да се хируршка пракса током пандемије значајно променила, јер сада хирурзи морају да воде рацуна о многим стварима о којима раније нису водили.

- Када треба да одлучујемо да ли ћемо оперисати пацијенте сада морамо да водимо рачуна о томе какве су компликације могуће после операције везано за корона вирус, да ли постоји шанса да пацијент остане дуже у болници, какав ће корона имати утицај ако у току саме хоспитализације и припреме за операцију дође до инфекције - навео је Раденковић.

Додао је да се наш здравствени систем доста добро прилагодио стању у коме се нашао читав свет и да смо успели да одговоримо изазовима који се пред нас постављају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)