МИСЛИЛИ СМО ДА НЕ МОЖЕ ГОРЕ: Директор КЦС - "Изузетно тешка ноћ"

Тањуг

05. 12. 2020. у 09:20

МИСЛИЛИ СМО ДА НЕ МОЖЕ ГОРЕ: Директор КЦС - Изузетно тешка ноћ

Милика Ашанин / Фото Танјуг

ДИРЕКТОР Клиничког центра Србије, професор др Милика Ашанин, рекао је јутрос да је у нову ковид болницу у Батајници примљено 80 пацијената и да је изузетно тешка ноћ за нама.

- Ми смо у току ноћи имали 80 пријема, била је изузетно тешка ноћ. Пријеми су почели јуче од 17 часова. То су пацијенти са средњетешком и тешком сликом, обостране пенумоније. Са Инфективне клинике је дошао 41 пацијент, 27 из КБЦ Бежанијска коса, било је пацијената из КБЦ Звездара, Земун. Осам њих је захтевало да буду примљени у интензивну негу. Најмлађи пацијент има 33 године, најстарији пацијент 91 годину - истиче Ашанин.


То су пацијенти, навео је Ашанина за РТС, који су у 50 одсто случајева имали придружене кардио-васкуларне и неуролошке болести.

Истакао је да је ковид болница Батајница дошла не у правом, него у последњем тренутку.

Што се тиче осталих капацитета КЦС-а за лечење ковид пацијената, сви су пуни, а у овом тренутку у Србији је хоспитализовано 7.841 оболелих од корона вируса.

- Много је тежи трећи талас. Када се завршио други талас мислили смо да не може горе. У јавности је било велико чуђење зашто се 1. августа креће са отварањем нове болница, а сада се показало колико је то било спасоносно - нагласио је Ашанин.

На питање колико у овом тренутку има заражених здравствених радника напомиње да у односу на други талас имамо три пута више заражених.

- То је нормално јер је фреквенција болесника много већа, али су се заражавали преко свог радног места - прецизна цифра - 544, од чега 129 лекара. Само три лекара и 16 медицинских сестара су на хоспитализацији. Сви остали су у неком блажем облику и налазе се у изолацији - наводи Ашанин.

Директор КЦС је истакао огромне напоре који пружају запослени који се не баве ковид пацијентима.

- У Србији је навећа смртност од кардио васкуларних болести, малигнитети, хроничне опструктивне болести плућа, дијабетес...Сви професори Медицинског факултета су укључени максимално, чак и у дежурства. Успевамо једном добром организацијом да задовољимо и те потребе. Ми смо направили организацију да свака клиника у КЦС има једну до две амбуланте која прима такве пацијенте. Нама нормално раде дневне болнице и дијагностика - каже Ашанин.

Врло смо задовољни и профилом људи који нам се јавио за запослење, истакао је Ашанин.

- Запослили смо 207 лекара и више од 100 сестара и техничара. Планирали смо и да поставимо јак састав што се тиче лекара у Батајници. Ове младе лекаре ћемо распоређивати. Међу њима има пуно оних који су волонтери и млади лекари у КЦС-у. Неки ће отићи у коивд болницу Батајница, а неки ће бити неко време у КЦС - навео је Ашанин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)