"ЈЕДНУ СТВАР ЉУДИ МОРАЈУ ДА СХВАТЕ": Др Стевановић открио шта је највећи ризик, апелује на људе - нема отпорних на корону

Новости онлине

04. 12. 2020. у 22:33

ЈЕДНУ СТВАР ЉУДИ МОРАЈУ ДА СХВАТЕ: Др Стевановић открио шта је највећи ризик, апелује на људе - нема отпорних на корону

Фото: Принтсцреен

О БОРБИ против корона вируса у Србији, али и о отварању батајничке ковид болнице, као и о новим мерама које су ступиле на снагу, вечерас на телевизији Прва говоре директор Инфективне клинике др Горан Стевановић и директорка института за онкологију др Даница Грујичић.

Ови лекари са прве линије фронта су победили корона вирус. Говорили су најпре о својим искуствима и опоравку након короне.

- С обиром на то да када сам се разболео, то је било време када смо много тога научили. Мој ток болести ишао је онако како смо очекивали. Ако урадите све како треба, веће су шансе да ћете преболети ову болест. Наравно, процес опоравка траје још три недеље или и до месец дана - каже Стевавновић.

Прва ствар је коју људи морају да схвате, додао је, јесте да нема отпорних на ову болест.

- То значи да свако може да се разболи, било да је здрав или има и друге болести. Затим, ако се не јавите лекару одмах, ризикујете да се болест погорша подмукло. Када се јаве симптоми попут кратког даха и тешког непродуктивног кашља, онда је то клиничка слика која ће сигурно захтевати болничко лечење. Такође, дешава се да људи забораве да су имали болест и не поштују савете које им се дају на отпусту. Тако ризикују да им се касније јаве компликације. Све се своди на то колико ћемо имати поштовања према нашем организму и дозволити му да се опорави од болести - објашњава Стевановић.

Др Грујичић је напоменула да редовно контролише да ли има антитела, али и да поштује све смернице у вези са опоравком.

Сваког јутра Инфективна клиника осване с пацијентима који су и на ходнику због превелике гужве, потом се преводе у друге болнице, објаснио је др Стевановић.

- Некад имамо на крају дана 10 одсто слободних постеља, а некад свега пет. О растерећењу болничких капацитета је рано да говоримо. Имамо пацијенте који су на вештачкој вентилацији и до 40 или 50 дана. Али, ковид болница у Батајници је дошла као појачање у правом тренутку. Добили смо значајан капацитет где можете лечити контролисано у заиста добрим условима велики број болесника. Капацитете нам неће значајно растеретити, али ће нам дати слободу да радимо без пресије где сада да нађемо слободне кревете - каже Стевановић.

Јутрос је отворена нова ковид болница у Батајници, а први пацијенти заражени корона вирусом са средњетешком и тешком клиничком сликом смештени су у овај здравстени центар вечерас, после 20 сати.

Ковид болница у Батајници простире се на 18.000 квадратних метара, има 930 кревета, од чега 680 постеља у полуинтензивној, а остатак у интензивној нези. У болници се налази девет великих одељења са по 30 до 40 кревета, рекла је јутрос директорка ове здравствене установе др Татјана Аџић Вукичевић. Након епидемије, болница ће моћи да се користи и за друге намене - јер има и салу за порођаје, али и кардиолошку ангио-салу.

У Србији је у последња 24 сата корона вирус потврђен код 7.782 од укупно 22.497 тестираних. Од последица ковида преминуло је 69 особа, што је нови црни рекорд у броју умрлих. На респираторима се налази 270 пацијената.

Убедљиво највећи број заражених је и даље у Београду, њих 1.975, а какво је стање у другим градовима прочитајте у одвојеној вести.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)