ПРВИ ПАЦИЈЕНТИ ВЕЋ У БАТАЈНИЦИ: Отворена нова ковид-болница у Београду, са 930 болничких постеља и најсавременијом опремом

М. М.

04. 12. 2020. у 21:14

ПРВИ ПАЦИЈЕНТИ ВЕЋ У БАТАЈНИЦИ: Отворена нова ковид-болница у Београду,  са 930 болничких постеља и најсавременијом опремом

Фото Н. Скендерија

ОТВАРАЊЕ нове ковид-болнице у Батајници је историјски дан за Србију. Добијамо нову болницу кад је најпотребнија, када се из дана у дан број новозаражених повећава, као и притисак на наш здравствени систем.

За четири месеца смо урадили оно што пре није било могуће ни за четири деценије: изградили смо болницу која је у поређењу са највећим бројем клиника, свемирски брод - казала је премијерка Ана Брнабић на отварању болнице у Батајници. Касно после подне, у болницу су смештени и први пацијенти, који су стигли из четири тријажна центра у Београду.

Подсећајући да је камен-темељац постављен 1. августа, у време када се чинило да се о корони зна све и када је деловало да не може да изненади, Брнабићева је нагласила да је одлуку о улагању 80 милиона евра у ово спасоносно, драгоцено решење преломио председник Вучић.

ФотоД. Миловановић

- Уложили јесмо и Србија ће из свега овога изаћи много јача. Гарантујем да ћемо победити. Нећемо одустати од борбе. Сваки дан је тежак и сваки дан је важан у овој борби за људске животе, али ми настављамо и да градимо Србију - поручила је премијерка.

ЧАСТ У ТЕШКО ВРЕМЕ

ДОЦЕНТУ др Татјани Аџић Вукичевић, пулмологу из КЦС, поверено је да руководи овом значајном установом.

- Нисам се у каријери срела са оваквим тешкоћама, као што се ових дана суочава наш народ и држава. Али ја ћу одговорити најбоље, јер су ми указане велика част и поверење - казала је директорка.

Нова болница има најсавременију медицинску опрему: скенере, респираторе, чак и мориторинг пул који ће, из минута у минут пратити комплетну здравствену слику пацијената. О њима ће бринути најстручнији и, у време пандемије, прекаљени лекари и друго медицинско особље из Клиничког центра Србије. Капацитет болнице је 930 постеља, од тога 250 у интензивној и 280 у полуинтензивној нези. Три објекта болничког комплекса простиру се на 18.000 квадратних метара.

Директорка те здравствене установе др Татјана Аџић Вукићевић апеловала је на грађане да не долазе самостално у болницу, већ да се јаве у пријемно-тријажне центре и ковид амбуланте где ће лекари проценити да ли су за кућно лечење или хоспитализацију, како се не би правиле гужве.

ЗАДОВОЉНИ Др Аџић Вукичевић, премијерка Брнабић и министар Лончар, Фото Н. Скендерија

- Поносан сам. Ово је велико растерећење за наш здравствени систем - рекао је министар Златибор Лончар и најавио да ће, како је и планирано, 15. децембра почети са радом нови болнички комплекс у Крушевцу. Захвалио је свим радницима, јунацима и херојима, који су даноноћно радили да би се посао, ипак благовремено, привео крају.

Отварању болнице у Батајници присуствовали су и министарка Дарија Кисић Тепавчевић и лекари професори Клиничког центра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)