ПРОПИС ЗАКИНУО МАМЕ НА СЕЛУ: Накнада на породиљском им се обрачунава на основу 24 уплате, уместо на 18

Ј. Ж. С.

05. 12. 2020. у 09:20

ПРОПИС ЗАКИНУО МАМЕ НА СЕЛУ: Накнада на породиљском им се обрачунава на основу 24 уплате, уместо на 18

Фото М. Анђела

УСТАВНИ суд Србије утврдио је да четири одредбе из чланова 17. и 18. Закона о финансијској подршци породици са децом нису у сагласности са Уставом.

Оне се тичу временског периода на основу ког се обрачунава основица за накнаде по основу рођења и неге детета за маме пољопривреднице.

У Центру за маме објашњавају да ће се накнада зараде породиља пољопривредница обрачунавати највероватније као и код осталих осигураница на основу уплате доприноса у последњих 18 месеци, уместо садашња 24 месеца. То ће се догодити за шест месеци, када почне дејство одлуке Уставног суда.

- Одлагање примене за шест месеци вероватно је направљено да велики број оштећених мајки не би затрпао судове и тражио накнаду штете, као и право на затезну камату. У међувремену ће Влада донети измену тог члана закона - кажу у Центру.

НАДАЈУ СЕ ИЗМЕНИ У ПАРЛАМЕНТУ

ПРЕМА мишљењу Јоване Ружичић из Центра за маме, наш закон није испоштовао међународне уговоре.

- Због тога су многе маме поднеле пријаве повереници за заштиту равноправности, а онда и Уставном суду - каже наша саговорница. - Надам се да ће ускоро и много важнији чланови стићи на дневни ред не само до Уставног суда, већ и до парламента.

Одбијен је, међутим, предлог за утврђивање уставности и сагласности са потврђеним међународним уговором неколико одредаба и чланова, које се односе на накнаде зараде за време породиљског одсуства, одсуства са рада ради неге детета и посебне неге. Суд сматра да није у супротности са Уставом ни ограничење зарада мама предузетница на три просечне зараде, као ни право на родитељски додатак за децу рођену пре почетка примене овог закона.

По мишљењу представника удружења родитеља, који се од доношења спорног закона залажу за промене појединих чланова, добро је што се поново неко бави тиме. Јасмина Михњак из Удружења "Бебац" сматра да се овом одлуком суда и даље не решавају остале спорне одредбе.

- Да ли су оне у складу са Уставом, не знам, али знам да су у великој мери угрозиле егзистенцију породица у Србији и да нису усклађене са Међународном конвенцијом о заштити материнства - тврди наша саговорница.

- По тој Конвенцији износ накнаде запородиљско одсуство не сме бити мањи од две трећине женине претходне зараде или од примања која се узимају у обзир приликом обрачуна накнаде, а сведоци смо тога да маме због овог закона примају и по 1.000 или 2.000 динара плату.

У неколико сусрета са представницима Владе, на састанцима које је водила премијерка Ана Брнабић, усагласили смо се око спорних одредаба након чега су уследила обећања, али ништа даље од тога.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)