ТУГА У ГУЧИ: Преминуо Никола Ника Стојић, један од оснивача Драгачевског сабора, највеће трубачке манифестације на свету

В.И.

04. 12. 2020. у 18:44

ТУГА У ГУЧИ: Преминуо Никола Ника Стојић, један од оснивача Драгачевског сабора, највеће трубачке манифестације на свету

Фото: В.И.

ЈЕДАН од оснивача највеће трубачке манифестације на свету – Драгачевског сабора трубача у Гучи – Никола Ника Стојић умро је у петак ујутру у 90. години живота. Овај чувени Драгачевац био је признати професор, добитник бројних друштвених и културних признања, покретач Културно-просветне заједнице Драгачева, Удружења самоуких сликара и вајара Драгачева и Еколошког Друштва Драгачева.

- Као велики храст бдио је деценијама над културним, друштвеним и јавним живота Драгачева, остављајући за собом неизбрисив и непролазан траг. Човек - сведок века, огромне мудрости и енциклопедијског знања био је млађим генерацијама искрен пријатељ, мудар саветник и диван саговорник. Јутрос је наш стари и горостасни драгачевски храст пао, али ће вечно стамен живети, а својим изданцима и бесмртним делом бити светионик будућим генерацијама и свима нама његовим пријатељима, ученицима, поштоваоцима и суграђанима - рекли су у Удружењу Наше Драгачево.

Никола Ника Стојић рођен је 04. фебруара 1930. Године, Основну школу завршио је у родној Гучи, а Гимназију у Чачку.  Студије српског језика и књижевнсти завршио је на Београдском универзитету. Радни век проводи у Гучи као професор и директор у Основној школи у Гучи, те као директор Дома културе. Са неколицином културним прегалаца, као млад интелектуалац покреће далеке 1960. године манифестацију Драгачевски Сабор трубача у Гучи.

Чувени Ника био је аутор више од 70 књига поезије, прича, монографија, лексикона..., а поред књижевности бавио се склуптуром и вајањем.

Био је ожењен Станиславом (рођ. Панајотовић), професором биологије, са којом има ћерку Раду.

Подаци о времену сахране биће накнадно објављени, а комеморација Ники Николи Стојићу биће обављена чим епидемиолошка ситуација то буде дозволила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)