УДРУЖЕЊА МОГУ ДА ДОСТАВЕ ДОКАЗЕ О БЕБАМА: Београдски родитељи новорођенчади за коју се сумња да су нестала срели се са судијама Вишег суда

В.Ц.

04. 12. 2020. у 17:43

УДРУЖЕЊА МОГУ ДА ДОСТАВЕ ДОКАЗЕ О БЕБАМА: Београдски родитељи новорођенчади за коју се сумња да су нестала срели се са судијама Вишег суда

Фото Depositphotos

ГЛАВНА тема састанка заменика председника Вишег суда у Београду, судије Јелене Стојилковић, и председника Првостепеног грађанског одељења Вишег суда, судије Татјане Лемајић, са представницима Удружења „Нестале бебе Београда" и Београдске групе родитеља несталих беба била су спорна питања у вези са применом Закона о утвђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта, саопштено је из Вишег суда.

Судије су указале да странке имају могућност да у поступку пред првостепеним судом, када у већем броју предмета постоји потреба да се заузме став о спорном правном питању, захтевом  покрену поступак пред Врховним касационим судом ради решавања тог спорног правног питања, као и да то првостепени суд може учинити по службеној дужности.

Судије су још навеле и да удружења имају могућност да председнику првостепеног грађанског одељења укажу на доказе које су они прикупили, а које странке у поступку нису истакле уз предлог у циљу утврђивања статуса деце за коју се сумња да су нестала из породилишта. Суд би их евентуално имао у виду приликом оцене доказа при утврђивању свих спорних чињеница.

У наредном периоду  одржаваће се састанци на нивоу првостепеног грађанског одељења, а зависно од спорних правних питања која се појаве у току прикупљања доказног материјала, али и током самог поступка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Jagoš Urošević

04.12.2020. 22:19

Ako je država tim jadnim ljudima ustvrdila da su im deca preminula, onda drzava mora da im da dokaze za isto. Mesto sahrane i zemne ostatke. Izvolite pojedinačno svakom roditelju pokažite. A ne da se prebacuje lopta da sad oni nešto dokazuju.