ДВОЈЕ ДЕЦЕ УЗРАСТА ДО 10 ГОДИНА ХОСПИТАЛИЗОВАНО: Тиодоровић открио каква је ситуација у Нишу

Танјуг

04. 12. 2020. у 15:17

ДВОЈЕ ДЕЦЕ УЗРАСТА ДО 10 ГОДИНА ХОСПИТАЛИЗОВАНО: Тиодоровић открио каква је ситуација у Нишу

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

ОД 32 детета узраста до 10 година којима је, према подацима нишког Дома здравља потврђен ковид, два су била хоспитализована, а ниједно није имало тежу клиничку слику, каже епидемиолог Бранислав Тиодоровић и додаје да деца тог узраста ретко обољевају и нису преносиоци, а да су изузеци веома ретки.

Према његовим речима, од укупног броја ковид позитивне деце узраста до 10 година, 31 је вирус пренео неко од укућана, а тежих симптома није било.


- У ковид педијатријском центру Клиничкког центра Ниш, у периоду од 23. новембра до 3. децембра хоспитализовано је укупно 20 деце, од тога узраста до 10 година двоје, ниједно није из Ниша. Такође, није било тежег обољевања - каже Тиодоровић за Јужне вести.

Каже да то иде у прилог чињеници која је потврђена у светској научној литератури, да деца тог узраста изузетно ретко обољевају и да нису преносиоци.

- Међутим, веома ретких изузетака увек има, поготово уколико имају наследних предиспозиција или већ стечених обољења већ у тако раном периоду живота - додао је епидемиолг.

Портал подсећа да је према подацима Дома здравља, у педијатријској ковид амбуланти, за нешто више од недељу дана, прегледано 331 дете, а испоставило се да је њих 68 позитивно на корону, од тога 32 узраста до 10 година.

Као један од медицинских разлога зашто млађи основци нису прешли на онлајн наставу епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић је навео да деца до 10 година немају довољно рецептора који је неопходан да се вирус веже за ћелију.

Просветним радницима, каже, изражава захвалност и дивљење за њихов рад у образовању које је "један од најважнијих стубова друштва које жели да стреми просперитету".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)