330 ЖЕНА УБИЈЕНО ЗА ДЕЦЕНИЈУ: Обележен међународни дан борбе против фемицида

В.Ц.С.

04. 12. 2020. у 11:53

330 ЖЕНА УБИЈЕНО ЗА ДЕЦЕНИЈУ: Обележен међународни дан борбе против фемицида

FOTO: Depositphotos

НАЈМАЊЕ 22 жене убили су партнери или други чланови породице у овој години у Србији, а у још пет случајева постоји сумња на ту врсту злочина, саопштио је Аутономни женски центар поводом Међународног дана борбе против фемицида.

У четири случаја насиље је претходно пријављивано надлежним институцијама. Седам жена убијено је ножем, пет секиром, три пиштољем, три су пребијене до смрти, једна је убијена аутоматском пушком, једна активирањем бомбе, док су две убијене на друге начине (поливањем бензином и паљењем, и тупим предметом). Најмање 30 особа је остало без мајке, од тога 11 су малолетна деца.

- Током претходне деценије у Србији су партнери и други мушки чланови породице убили најмање 330 жена. Наглашавамо „најмање" јер је ова статистика забележена на основу медијских извештаја, а не знамо колико случајева није доспело у медије. Нема ни информација о томе колико жена је преминуло од последица дугогодишњег трпљења насиља. Нарочито забрињавају случајеви у којима није могуће утврдити прецизан узрок смрти, где се истраге воде месецима (што је најочигледније на примеру убијене Јелене Марјановић), а понекад никада и не заврше. Не смемо дозволити да насилници шетају слободно и да злочини према женама прођу некажњено - поручују из Аутономног женског центра, који је организовао на Тргу републике једночасовни протест ћутањем „Стоп убијању жена“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Sandra

04.12.2020. 13:12

Gledano demografski - o natalitetu će izgleda brinuti muškarci koji ubijaju žene. Ponekad mi se čini da smo u Avganistanu. Tamo postoji talibansko pravilo da muž može ubiti ženu i da ne odgovara za to ubistvo. Muškarci su gospodari života i smrti. Strašno!