ДА ЛИ ЋЕ ОБАВЕЗНА ВАКЦИНАЦИЈА ВАЖИТИ И ЗА ДЕЦУ? Ево шта каже др Кон

Novosti online

04. 12. 2020. у 10:25

ДА ЛИ ЋЕ ОБАВЕЗНА ВАКЦИНАЦИЈА ВАЖИТИ И ЗА ДЕЦУ? Ево шта каже др Кон

Фото: Принтскрин Курир ТВ

ЕПИДЕМИОЛОГ и члан Кризног штаба за сузбијање вируса корона, др Предраг Кон, изјавио је да деца вероватно уопште неће бити у обавезној вакцинацији.

Он је додао да ће одлука о вакцинацији деце бити последња на дневном реду јер она нису у ризику.

Др Кон је поздравио вест о допремању првих доза руске вакцине у Србију и најаве о доласку вакцина других произвођача и додао је на реду провера вакцина.

- Постоје здравствене власти ове земље које проверавају вакцине и документацију. Испитује се да ли је безбедна вакцина. То је све законски регулисано. Огроман је то посао - навео је он за РТС.

Вакцина не може да учини да одједном све престане, нагласио је епидемиолог и додао да ће се њена ефикасност тек видети.

Здравствени систем није пукао, али је ситуација катастрофална

Кон очекује већ следеће недеље мањи број новооболелих у Београду али то неће ићи равномерно у целој земљи јер се вирус различито ширио.

- За празнике ће ситуација бити тешка јер ће притисак на болнице бити и даље велики. Ове мере ће бити на снази док год то буде требало, а лично мислим да би оне моглед да буду и оштрије - рекао је Кон.

Према његовим речима треба све учинити да се одврате наши грађани у иностранству од доласка у земљу јер ако дође исти број као за Ускрс ми нећемо то издржати.

- Ми сада имамо катастрофалну ситуацију, пренапрегнут је здравствени систем, борба је за сваког пацијента. Не може да се каже да је здравствени систем пукао, али је тешка ситуација - рекао је Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Brka

04.12.2020. 13:43

Takvo vakcinisanje bi bilo protivustavno. Osim toga, pokazalo se da deca uglavnom illi nemaju ili imaju blage simptome. Zbog onih 0,001% kojima je korona pokrenula neke druge skrivene bolesti treba vakcinisati svu decu?