ОНЛАЈН ИСПИТИ ЗА САДА НИСУ МОГУЋИ: Расправа о настави и раду факултета у време епидемије, ево шта ће бти са акредитацијама

Љ. БЕГЕНИШИЋ

03. 12. 2020. у 22:27

ОНЛАЈН ИСПИТИ ЗА САДА НИСУ МОГУЋИ: Расправа о настави и раду факултета у време епидемије, ево шта ће бти са акредитацијама

Фото Влада РС

ФАКУЛТЕТИ су врло брзо и успешно прешли на онлајн наставу услед неповољне епидимолошке ситуације.

Проблем представља организовање испитних рокова јер се испити не могу полагати изван високошколске установе. Осим тога, проблем је и акредитација факултета којима истиче рок за подношење документације.

Ово је речено на онлајн седници Конференције универзитета Србије (КОНУС), а председница овог тела професор др Иванка Поповић, ректорка Универзитета у Београду, рекла је да је потребно направити пилот пројекте за онлајн полагање испита. А када се нађе решење, како је казала, оно ће бити уграђено у закон који ће тада омогућавати полагање испита изван високошколске установе под контролиснаим условима.

- Али, не смемо дозволити да пандемија утиче на квалитет студија - рекла је ректорка Поповић.

Када реч о акредитацијама факултта, професор др Јелена Кочовић, руководилац Националног акредитационог тела (НАТ), указала је на два проблема.

- Многи од оних који су задужени за припремање документације на факултетима су оболели од короне, и друго, ми не знамо до када ћемо моћи да обилазимо високошколске установе јер многи рецензенти одбијају да иду у посете објаснила је Кочовићева.

У ФЕБРУАРУ ИЗМЕНЕ ЗАКОНА

ДРЖАВНА скретарка у Министарству просвете Маријана Дукић Мијатовић рекла је да ће до краја фебруара бити донете измене Закона о високом образовању којима ће бити обухваћено и студентско организовање. Јавна расправа о овом пропису биће одржана крајем децембра и у јануару.

Ректорка Поповић је нагласила да ће бити упућен допис Министарству просвете у ком ће бити предложено продужење рока за акредитацију. Биће, такође, упућен и допис са предлозима шта би олакшало одржавање наставе и динамику полагања испита у доба пандемије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)