"НОВОСТИ" У НОВОЈ КОВИД БОЛНИЦИ У БАТАЈНИЦИ: Опремљена као најсавременији светски центри, данас прима прве пацијенте (ФОТО)

М. Марковић

04. 12. 2020. у 07:09

НОВОСТИ У НОВОЈ КОВИД БОЛНИЦИ У БАТАЈНИЦИ: Опремљена као најсавременији светски центри,  данас прима прве пацијенте (ФОТО)

Фото Д. Миловановић

ГЛАВНА ковид-болница у Србији, у Батајници, данас поподне примиће прве пацијенте заражене вирусом корона.

Да иста мука није десетковала раднике на овом, за државу Србију и њено здравство витално значајном пројекту, болница би већ, пре који дан, како је и планирано, била отворена за оболеле.

Више од 200 људи који су објекат градили од почетка, од 1. августа, опаки вирус избацио је из строја и то је успорило радове. Ипак је, за 122 дана завршена и спремна да прими прве оболеле.

Фото: Д. Миловановић

Медицински градитељски напор Србије да заврши започети посао уродио је плодом. И ово је први пут да Србија, у околностима велике здравствене опасности, направи подвиг.

Репортери "Новости" били су у вишесатној "визити" и до детаља прегледали сва одељења нове болнице, спремне за пријем пацијената. Без икаквог надзора и посебних водича, наша екипа је, јуче "претресла" све: од улаза до последњег спрата, све три целине болничког комплекса и проверила с чиме ће се суочити, данас, први пацијенти.

Дочекаће их, најпре, најстручнији и најискуснији лекари и друго медицинско особље које ће, већ око поднева, преузети болницу. Одељења интензивне и полуинтензивне неге, али и друга која прате ово лечење, су опремљена по највишим светским стандардима.

Фото: Д. Миловановић

Хиљаду до хиљаду и по медицинара, прекаљених у борби са ковидом, у овој болници ће бринути о 250 пацијената најтеже погођених болешћу, и 680 лакше заражених (капацитет болнице је 930 пацијената).

Све је већ спремно и све под конац у овој савременој и технолошки максимално опремљеној болници. Слика коју бележимо, ни налик на досадашње, ововременим неприликама погођеним у Србији - ближа је светским сликама које стижу из држава, одавно ухваћеним укоштац са ковидом, а које су брзо градиле нове капацитете у сусрет са вирусом који беспоштедно коси. Ова, главна ковид-болница у Србији, није грађена као она у Кини, у Вухану, првом жаришту ковида. Није од контејнера. Њени су темељи бетонски, болница грађена и за време кад ова епидемија прође. Тада ће бити мултифункционални центар, на понос градитеља и њених идејних покретача. Систем који ће помоћи да се растерети комплетно здравство, не само Београда, већ и читаве Србије.

ПРИСТУПНИЦЕ

СВЕ је спремно за пријем пацијената, не само у болничком комплексу. Све приступнице овој болници одавно су завршене. Проширење на новосадском путу на који се наслања, и све што је од Града Београда тражило Министарство здравља и наложио Кризни штаб.

Одељење интензивне неге.

Изнад сваког кревета су респиратори и монитори. Сваки кревет "покривен је", лаички говорећи, надзором да у свакој секунди алармира на промене стања пацијента.

Полуинтензивна нега.

Ово одељење опремљено је готово као - интензивно. У њега ће данас бити примљени пацијенти са здравственим стањем које не захтева инвазивну вентилацију.

Болница је опремљена, уверавамо се, новим, најсавременијим скенерима, ангио салом...

Посебним одељењем за дијализу са 12 апарата за потребе бубрежних болесника, што немају ни многи светски ковид-центри. На другом спрату, у централном делу је, први пут у оваквој једној установи у Србији - одељење телеметрије. Централни пункт или тачка на којој се компјутерски прати стање евентуалне промене здравља сваког пацијента - метода савршенија од "холтера", тако да се, у овом центру, у сваком тренутку може сагледати проблем и брзо реаговати.

Све три целине болничког комплекса, повезане су такозваном "топлом везом". Она штити медицинско особље и пацијенте који неће бити изложени хладноћи, док циркулишу из једне у другу зграду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)