И КАД ПРИМИТЕ ВАКЦИНУ МОРАТЕ ДА НОСИТЕ МАСКЕ: Епидемиолог Петровић објашњава и због чега

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

04. 12. 2020. у 07:32

И КАД ПРИМИТЕ ВАКЦИНУ МОРАТЕ ДА НОСИТЕ МАСКЕ: Епидемиолог Петровић објашњава и због чега

Фото Printskrin

ЧАК и да сутра почне вакцинација било којим од два цепива која су засад најближа - "Фајзер-Бионтековим", за које је јуче предат захтев за регистрацију у нашој земљи, или руским "спутњиком V", који је за корак у предности, јер је Агенцији за лекове и медицинска средства (АЛИМС) већ достављено 20 доза на тестирање, пролеће ћемо, изгледа, дочекати - под маскама.

На то, и у ситуацији кад имамо две вакцине - кандидата, упозорава примаријус др Радмило Петровић, епидемиолог. Разлог, каже, није сумња у ефикасност. Напротив, потпуно је уверен у моћ вакцине да заустави пандемију, и убеђен да је свака, па и најмање ефикасна потенцијална вакцина против ковида 19, боља од "сусрета" са дивљим вирусом, узимајући у обзир и све могуће нежељене ефекте цепива.

- Разлог је практичне природе: свака од потенцијалних вакцина против ковида 19 мора се дати у минимум две дозе, најбоље је да ревакцинација буде после четири недеље, а после те друге дозе треба да прође још три недеље да се развије оптимални имунитет - објашњава, за "Новости", др Петровић. - Уз такав план вакцинације, чак и да се обезбеди довољно вакцина, и да интересовање за ову врсту заштите буде масовно, маски се нећемо брзо отарасити.

Фото: Новости

 

Све, наравно, може у овој журби због погубних ефеката пандемије да се убрза, и да се скрати размак између две дозе, али ће у том случају имуни одговор на вакцину бити слабији.

И кад будемо имали вакцину, треба узети у обзир да вакцинација не може баш тако брзо да се спроведе, а да бисмо направили колективни бедем за вирус, природним прокужавањем, или имунизацијом, имунитет треба да има бар 60-70 одсто становништва.

ИСХИТРЕНА ОДЛУКА ЛОНДОНА

У НЕМАЧКОЈ и Америци постоји сумња у исправност одлуке Велике Британије да одобри вакцину компанија "Фајзер и Бионтек" и започне њену примену већ следеће недеље. Ентони Фаучи, директор америчког Националног института за алергије и заразне болести тврди да Британци нису детаљно проучили податке са испитивања.

- Боље је сачекати неколико недеља да Европска агенција за лекове спроведе темељно испитивање вакцине него "на прву лопту" одобрити њену употребу - оцењује Петер Лајзе, немачки посланик у Европском парламенту и препоручио чланицама ЕУ да не учине исто што и Британија.  И. С.

Србија преговара и са Кином о вакцини против ковида. Доктор Петровић сматра да је добра одлука државе да обезбеди вакцине различитих произвођача. Оне ће, како је раније најављено, за становништво бити бесплатне.

- То је паметна стратегија, јер ћемо за 8 до 10 месеци после вакцинације моћи да анализирамо која вакцина је обезбеђивала већу заштиту, која је имала најмање нежељених ефеката, и на основу тога да будемо паметнији кад будемо набављали вакцину за 2022. годину - каже др Петровић.

- Од овога што нам се сад нуди, одлучио бих се за "Фајзер/Бионтекову" заштиту, руководећи се чињеницом да је Велика Британија прва одобрила ову вакцину. Енглези су врло конзервативни и то што су одобрили ову вакцину значи да су уверени у њену ефикасност и безбедност.

Стручњаци АЛИМС Србије већ процењују документацију за регистрацију ове вакцине, потврдио је Павле Зелић, из ове агенције. Иако тај поступак по закону може да траје 260 дана, радиће се по хитној процедури, али ће се, каже Зелић, као и за сваки други лек, врло ригорозно проучавати све фазе тестирања.

С обзиром на то да још ниједна потенцијална вакцина против ковида нема одобрење за употребу, ни америчке ФДА, ни Европске агенције за лекове (ЕМА), неко би могао да каже да је Србија у трци за вакцину пожурила. Поготово када се узме у обзир да код нас ниједан лек не може да добије дозволу за употребу ако није регистрован код ЕМА, која је изјашњавање о захтеву "Фајзера" и "Бионтека" за регистрацију, одложила најраније за 29. децембар. Од тог правила, Србија, као и друге земље са сличном регулативом, може да одступи под притиском пандемије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)