ЕВО КАДА ЋЕ ОПАСТИ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ КОРОНОМ: Др Бохуцки открива када нам стиже грип и шта је кључно за победу над ковидом

Новости онлине

03. 12. 2020. у 18:16

ЕВО КАДА ЋЕ ОПАСТИ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ КОРОНОМ: Др Бохуцки открива када нам стиже грип и шта је кључно за победу над ковидом

Фото П. Милошевић

У СУБОТИЦИ је регистровано 1.597, а у Севенобачком округу има 1.845 активних случајева ковид-19.

Оцењује се да је епидемиолошка ситуација критична, а то значи да је степен изнад ванредне ситуације - каже епидемиолог др Небојша Бохуцки из Завода за јавно здравље.

Већина активних случајева, каже др Бохуцки, су особе које имају лакшу клиничку слику. Они су активно извор заразе, у просеку, девет дана, а карантин и мере које се примењују у односу на здраве контакте је 14 дана.

- Зна се да је девет дана особа заразна, а важно је да задња три дана нема температуру и респираторне тегобе. На пример, ако је неко био позитиван на брзом антигенском тесту или ПЦР тесту, након девет дана се сматра да није заразан посебно ако нема никакву клиничку слику, али да притом није морао ни да узима лекове. То је онда добар знак. Управо због тога се и не раде контролна тестирања. Почетком епидемије су се радила контролна тестирања након 14 дана. Многи суграђани који су новооткривени случајеви питају када им треба контролни тест, али ми кажемо да не треба, већ се прати клиничко стање - објашњава др Небојша Бохуцки.

Према његовим речима, критично је у готово свим центрима округа у Војводини, јер се у тим срединама и највише људи тестира.

- Међутим, реална епидемиолошка ситуација је још неповољнија од тренутно критичне. Достигли смо највиши степен када говоримо о броју орктивених случејева, а по правилу особе које имају благу клиничку слику или немају симптоме се ни не јављају за лекарску помоћ. Вредности које су достигнуте, конкретно у Суботици 150 нових случајева или 175 у СБО, могу још да се пењу, али не много. То говори да се приближавамо максимуму. Током празника ће људи и поред рестриктивних мера да се окупљају у приватном смештају, што је епидемиолошки неповољно, тако да реално смањање броја оболелих можемо очекивати средином јануара - каже др Небојша Бохуцки.

Имунитет може да се стекне имунизацијом, путем вакцинације, што је за нас још недосптупно, а природни начин стицања имунитета је ништа друго него да особа оболи од заразне болести, оздрави и да одговарајуће време има антитела. Колико је овај проценат, за сада се не зна.

- Током лета су биле студије Института "Батут" из Београда, али ова епидемија је толико динамична и ако узмемо да има релативно кратак период инкубације, у просеку пет до шест дана, број особа који обољева свакодневно и након десетак дана има и стиче имунитет стално расте, бројеви се мењају. Процене су да је то око 20 одсто, а то је још недовољно јер знамо да веци број људи није имао ово обољење још увек - каже Бохуцки.

На питање о могућности укрштања грипа и вируса корона епидемиолог каже да ових дана много говоримо о ковиду, док је грип у другом плану. Без обзира на околности, свакако ће у наредном периоду у нашој средини бити забележен и грип.

др Небојша Бохуцки/Фото: Принтсцреен

 

- Занимљиво је то што поштујемо и користимо неспецифичне превентивне мере, маске су обавезне у затвореном простору и други низ рестриктивних мера око броја окупљања особа, што утиче да све капљичне инфекције, па тако и грип, буду много мање заступљене него претходних година. Грип ће се вероватно јавити, у јануару или фебруару, али када узмемо у обзир колико људи се до сада вакцинало од грипа, а то је рекордан број, свакако да ће грип бити далеко мање актуелан ове године. Опасност од укрштања ова два вируса постоји, али вируси се генерално никада не укрштају, већ постоји само рекомбинација или мутација једног типа вируса као у случају ковид-19, што се десило крајем 2019, али то је одређена иста врста вируса, док вируси који проузрокују различите заразне болести се не укрштају и та могућност је искљчена - објаснио је епидемиоолог.

Др Бохуцки наводи могуће комбинације обољевања. Рецимо, постоји могућност да неко оболи од грипа, потом да се опорави и да онда добије ковид-19 па ће имати тежу клиничку слику ковид-19. Или, други сценарио, оболи од ковида, оздрави и онда добије инфлуенцу.

- Зато апелујемо на грађане да се вакцинишу против грипа и то су урадили у рекордно великом броју, али одређене количине вакцина против грипа ће стићи и током децембра и онај ко се није вакцисао ће моћи то да уради, неће бити касно – закључује.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)