ЦАРА ЛАЗАРА ПРЕКРСТИЛИ У ЈОВАНА МИЛОСТИВОГ: Скандалозним фалсификовањем оскрнављене фреске у манастиру у Македонији (ФОТО)

М. Станчић, стални дописник из Скопља

03. 12. 2020. у 17:18

ЦАРА ЛАЗАРА ПРЕКРСТИЛИ У ЈОВАНА МИЛОСТИВОГ: Скандалозним фалсификовањем оскрнављене фреске у манастиру у Македонији (ФОТО)

Фото: Википедија

У ВЕЛИКОЈ цркви манастира Светог Јоакима Осоговског крај Криве Паланке у Северној Македонији, промењена су имена на фрескама које приказују српске средњовековне владаре и светитеље!

Тако су у светињи из 19. века, којом сада газдује неканонска Македонска православна црква, "интервенцијом" још непознатих "аутора", сачувани ликови на фрескама али су прекрштени, па су Свети цареви Урош и Лазар, и Свети краљеви Милутин и Стефан Дечански "постали" цар Владимир Киевски, Јован Милостиви, Константин Велики, Нићифор Фока...

Фото: Спона

Фреске на јужном зиду пре интервенције са оригиналним именима

"Молерај", извесно је скоријег датума, открили су чланови Српског културно-информативног центра "Спона" из Скопља. Они указују да су ликови светитеља остали, али је изворни уметнички рад великог сликара Димитрија Андонова оскрнављен. Одмах су упутили апел Управи за заштиту културног наслеђа при Министарству културе Северне Македоније, захтевајући да се нечувени фалсификат исправи и фреске врате у првобитно стање.

Фото: Спона

Фреске на јужном зиду после интервенције са оригиналним именима

- Преименовање српских владара-светитеља на фрескама Осоговског манастира, несхватљиво је фалсификовање и прекрајање историјског наслеђа. Приликом посете манастиру, остали смо затечени приметним оштећењем дела фресака насталих 1932-1933. године, на јужном и северном зиду главног манастирског храма, кога је половином 19. века зидао чувени неимар Андрија Дамјанов - кажу у "Спони" за "Новости".

Фото: Спона

 

У апелу се наводи да се на улазу у велики манастирски храм, на јужном и северном зиду виде импозантне фигуре светитеља и да се на њима распознају богато украшене бисерне хаљине, царске и краљевске инсигније и лица препознатљивих владара и архиепископа. Уместо оригиналних натписа изнад ликова светих царева Уроша и Лазара, и краљева Милутина и Стефана Дечанског на јужном зиду, те светитеља Никодима архиепископа српског и Стефана Првовенчаног, налазе се нови натписи: Св. цар Владимир Киевски, Св. цар Јован Милостиви, Св. цар Константин Велики, Св. Нићифор Фока, Св. Константин Кавасила, архиепископ охридски и Св. цар Јустинијан Први. Нови натписи су урађени невешто и, како верују, без дозволе Управе за заштиту културног наслеђа, највероватније током ове године.

АКО ЛАЖЕ НАТПИС, НЕ ЛАЖЕ КЊИГА

О ПРВОБИТНИМ натписима на фрескама сведочи књига "Десет века Свети Јоаким Осоговски", аутора Јордана Михајловског, коју су 2005. издали настојатељство Осоговског манастира и "Македонска ризница" из Куманова. У опису фрескописа главне манастирске цркве прецизно су именовани светитељи чија су имена сада преправљена. Парадоксално је да поменуту књигу продају у манастирској продавници, а у самом храму су преименоване фреске.

- Да се фалсификовање у Осоговском манастиру десило недавно, наводи блиставо бела боја нових натписа, која тоналитетом, текстуром и самом, невештом калиграфијом видно одскаче од осталих оригиналних натписа исписаних руком зографа Андонова, као и невешто избељене плаве позадине фресака приликом насилног одстрањивања старих, оригиналних натписа - кажу у Центру "Спона".

СРБОФОБНО "ФАРБАЊЕ"

НАМА Србима, грађанима Северне Македоније, под горким утиском затеченог стања несхватљиво је да се неко "ауторски" дрзнуо да циљано и систематски промени имена само српских средњовековних владара и архиепископа!!?? "Ауторима" и наручиоцима овог недела и вандалског чина натписи имена осталих хришћанских светаца нису сметали, те их нису "освежавали" и преименовали. Историјскo-културна и духовна вредност манастира и насликаних светитеља су тешко оскрнављени, а безумни чин је истовремено и дубоко тенденциозно обојен србофобном нотом - прецизира се у апелу Центра "Спона".

- Сматрамо да је овим вандалским, непримереним и крајње нецивилизацијским актом скрнављења културног споменика свесно учињено кривично дело оштећења непокретног културног добра, уз истовремено грубо кривотворење и фалсификовање суштине молитвеног помена имена светитеља, као и жеље задужбинара, дародаваца да се те фреске насликају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Nikola Uzelac

03.12.2020. 18:05

Ово није црквена, већ државна ствар! Ми јесмо навикли на свакакве ствари од самопроглашене МПЦ, али се све то дешава далеко од очију јавности, у име очувања добросуседских односа са С. Мак. Ово треба објавити да чују и који неће да чују, а држава Србија треба оштро да реагује у циљу заштите писледњих материјалних трагова србске историје и култирног наслеђа у Старој Србији.

Božidar

03.12.2020. 18:46

Ово није "црквени инцидент", него скрнављење културне баштине Македоније и Македонаца од стране бугароманског свештенства. Косовски завет је део македонског идентитета једнако колико и српског. Молимо српску државу да реагује на овај културоцид. Поздрав из Скопља!

Demosten

04.12.2020. 17:53

Још мало па ће почети да пишу по фрескама манастира Нерези, Старо Нагоричано уместо имена Стефана Уроша Душана Силног име Александра Великог и оца му Филипа.