МИНИСТАРКА КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ: Сваког дана се боримо за живот без баријера

Танјуг

03. 12. 2020. у 15:48

МИНИСТАРКА КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ: Сваког дана се боримо за живот без баријера

Фото: Танјуг

СВАКОГ дана сви треба да се боре за једнака права свих грађана и живот без баријера, казала је данас министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић приликом посете Међуопштинској организација Савеза слепих Панчево, а поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, који се обележава 3. децембра.

Просторије Савеза слепих обновљене су уз подршку Министарства и Града Панчева, а министарка је честитала особама са инвалидитетом њихов дан и навела да је обележавање 3. децембра од изузетног значаја за друштво у целини.

- Овај дан је дан када имамо прилику да промовишемо права и могућности особа са инвалидитетом. То треба да радимо сваког дана у години, да се боримо и истичемо да сви имамо једнака права и могућности - рекла је Кисић Тепавчевић.

Ми смо, додала је, пре свега ваши пријатељи, а онда и активни сарадници и партнери.

 У претходном периоду смо показали како заједно, конкретним активностима, можемо да учествујемо у стварању модернијег друштва, где сви имају једнака права, али и права на различитост", казала је министарка.

Она је подсетила да је Министарство у сарадњи са НООИС у јануару 2020. године покренуло кампању „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА“, што није само слоган, већ је и циљ Министарства.

Нагласила је да ће Министарство наставити да подржава рад организација које окупљају особе са инвалидитетом, са циљем да им омогући остваривање грађанских, социјалних и других права, уз поштовање њиховог достојанства.

Подршка ће бити усмерена ка 33 савеза удружења особа са инвалидитетом који окупљају 522 локалне организације у Србији и ка 61 предузећу за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом.

Министарка је уручила Савезу Панчево лаптоп, за потребе реализације њихових свакодневних активности.

Градоначелник Панчева Александар Стевановић навео је да ће у наредном периоду реализовати стратешке циљеве ради подршке особама са инвалидитетом, док су Милан Стошић и Иванка Јовановић из НООИС су истакли да је упркос епидемији изазваној Корона вирусом, током ове године остварена одлична сарадња са Министарством и да су постигнути бројни резултати.

Посебно су издвојили оне који се односе на повећање приступачности и уклањања баријера, али и стварања бољег правног оквира, у смислу доношења нове стратегије за унапређење положаја особа са инвалидитетом за наредне четири године и пратећег акционог плана за имплементацију ове стратегије.

Циљ кампање „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА" је да се све појединачне активности које се реализују ради унапређења положаја особа са инвалидитетом, као што су постављање рампи на објектима јавне намене, реконструкције и опремања објеката за особе са инвалидитетом, обележавање значајних датума инвалидског покрета и друге, одвијале под заједничким слоганом и препознатљивим визуелним идентитетом

Међународни дан особа са инвалидитетом обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина Уједињених нација усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана, са циљем да се особама са инвалидитетом омогући једнако уживање људских права и равноправно учествовање у друштвеном животу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)