"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Влада Србије усвојила нове мере - ево коме се ограничава радно време

Новости онлине

03. 12. 2020. у 15:47

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Влада Србије усвојила нове мере - ево коме се ограничава радно време

Фото архива

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници најновије препоруке Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести Covid-19.
  • Угоститељски објекти – кафићи, ресторани, барови, ноћни клубови и сплавови неће радити од петка у 17 часова до понедељка у 5 часова ујутру без изузетка. Њихово радно време биће од понедељка до петка од 5 до 17 часова. Угоститељским објектима је дозвољено да обављају делатности доставе хране нон стоп, 24 сата, седам дана у недељи, као и осталим привредницима чија је то основна делатност.
  • Тржни центри, продавнице гардеробе, кладионице, коцкарнице, дечије играонице такође неће радити од петка у 17 часова до понедељка у 5 ујутру. Фризерски и козметички салони, салони за негу лепоте неће радити током викенда. У ову групу спадају и објекти из области спорта и рекреације – теретане, фитнес центри, базени, спа центри, балони за фудбал, кошарку, тенис или било који други рекреативни спорт. Свим овим објектима дозвољено је да раде радним данима од 5 ујутру до 17 часова.
У ком периоду раде остали објекти?
  • Продавнице прехрамбене индустрије, трговинске радње, малопродајни објекти као и трафике, киосци и слично где се по правилу не улази у објекат приликом куповине могу радити како радним данима, тако и викендом, до 21 час. 
  • Апотеке и бензинске пумпе (делатност продаје горива) могу да раде нон стоп, свакога дана без ограничења. 
  • Пијаце ће бити отворене и у данима викенда од 6 часова ујутру до 15 часова. 
  • Још један изузетак представљају ресторани и барови који се налазе у оквиру хотела и приватних смештаја. Они могу пружати своје услуге само и искључиво регистрованим и пријављеним гостима до 21 час свакога дана.
  • Ординације и лабораторије које пружају медицинске услуге могу да раде током читавог дана, укључујући и викенд.
  • Спортски објекти се могу користити и викендом за тренинге и одржавање искључиво регистрованих такмичења у надлежности националних спортских савеза. Објекти и установе из области културе – биоскопи, позоришта, музеји и галерије моћи ће раде радним данима, као и суботом и недељом, до 17 часова.
  • Објекти и радње у којима се пружају услуге при чијем вршењу није потребно присуство корисника или су присуство и контакт ограниченог трајања, попут сервиса беле технике, техничких сервиса, кројача, обућара и стаклорезачких радњи могу радити радним данима до 21 час, а суботом до 17 часова.

Све ове мере усвојене су са циљем свођења социјалних контаката на апсолутни миниму, уз наду да ће оне дати жељени резултат и да ћемо у данима пред нама то видети и у бројевима заражених грађана корона вирусом. Надлежне инспекције и комунална милиција строго ће контролисати поштовање ових мера, које ступају на снагу сутра. 

Влада Републике Србије и Кризни штаб апелују на све грађане да се понашају одговорно и не окупљају се у становима, приватним смештајима нити у било којим другим просторима. Тиме угрожавају сопствено здравље, здравље своје породице и представљају ризик по своју целокупну околину. Неодговорним понашањем директно угрожавамо наш здравствени систем и исказујемо непоштовање према здравственим радницима, који од марта месеца подносе највећи терет борбе против корона вируса.

Добро познате епидемиолошке мере и препоруке, попут ношења маске у свим затвореним просторима, редовно прање руку, држање одстојања од других људи, дезинфекција свих површина као и често проветравање просторија остају на снази. Поштовањем свих мера и препорука, чувамо своје здравље и дајемо свој допринос борби против корона вируса а чини се да је допринос сваког грађанина сада потребнији него икада. Једино сви заједно, удруженим снагама можемо постићи наш циљ а то је победа над корона вирусом и Влада Републике Србије не сумња да ће заједно са свим грађанима што пре тај циљ и постићи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)