ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ЗА ДЕЦЕМБАР: Јак ветар дуваће готово целог месеца - ево и какво нас време чека за Нову годину и када очекујемо снег

Новости онлајн

03. 12. 2020. у 15:41

ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ЗА ДЕЦЕМБАР: Јак ветар дуваће готово целог месеца - ево и какво нас време чека за Нову годину и када очекујемо снег

Фото: Н.Скендерија

СУНЦЕ, киша, суснежица, по која пахуља и ветар, ветар, ветар - тако би се укратко могла описати временска прогноза за децембар.

Премда су већ крајем октобра, светски као и наши метеоролози, најавили да нам следи једна од најоштријих зима или бар знатно хладнија од претходне две, три, по свему судећи то се неће догодити до краја ове године.

А новогодишњу снежну бајку видећемо само на планинама, односно на фотографијама - за оне који остају код куће.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ), данас се након умереног очекује претежно време у већини крајева наше земље, а температуре ће се кретати од -6 до 6 степени.

Како је истакао метеоролог Драган Ђурић, слаб мраз очекује се још само сутра, а потом ће и јутарње прогнозе бити у порасту. Од петка следи осетно топлије време, а за викенд ће жива у термометру достићи чак до 16. подеока. У наредних седам до десет дана правог снега нема ни на видику.

Оно што је карактеристично у наредном периоду јесте талас јаког југоисточног ветра који дува у кошавском подручју, а према најавама метеоролога, слабљење кошаве очекује се до краја ове седмице.

Чак 22 дана кошаве!

Ипак, слабљење кошаве биће кратког даха. Метеоролог Бранко Бјелић из РХМЗ-а , каже да је врло вероватно да ће у периоду од 7. до 18. децембра у кошавском подручју дувати слаб до умерен, а у појединим данима чак јак југоисточни ветар.

А како је наведено на графикону дугорочне временске прогнозе за децембар, у Београду ће ветар овог месеца да дува чак 22 дана! А овај актуелни "талас" кошаве трајаће све до 18. децембра непрекидно, и онда још 4 дана крајем децембра.

Шта нас чека у првој половини децембра

Судећи према дугорочној прогнози коју РХМЗ израђује почетком и средином сваког месеца, децембар нам доноси нешто топлије време у односу на другу половину новембра.

Метеоролог Бјелић истиче се у периоду од 7 до 14. децембра, па чак и до 20. децембра, очекује топло време за ово доба године.

- Јутарње температуре би требало да се крећу у интервалу од -3 до 4 степена изнад нуле у нижим пределима, док би највише дневне достизале до 5. и 11. подеока - наводи Бјелић.

Уз кишу и по која пахуља...

Ипак, он напомиње да се у поменутом периоду у Србији очекује чешћа појава падавина, углавном кише. Евентуално, у току ноћи и јутра уз кишу може да провеје и по која пахуља снега, али без формирања снежног покривача у нижим пределима.

Примера ради, ако погледамо графиконе месечне прогнозе за градове попут Београда, Новог Сада, Ниша и Крагујевца, приметно је да су пахуље најављене у појединим данима до 20. децембра.

Фото: Принтсцреен/РХМЗ

- Међутим, поред симбола пахуље налази се и тачка, што заједно означава да се очекује киша, суснежица и снег. Не може се једним симболом описати три метеоролошке појаве - каже Бјелић.

Будући да "тачке" преовлађују над "пахуљама", у овим градовима очекује се чешћа појава кише, која у вечерњим и јутарњим сатима може бити праћена суснежицом и снегом, али се изгледи времена су такви да не би требало да се задржи снежни покривач.

- У истом периоду, на планинама се очекује киша, суснежица и снег, с тим да би током ноћи и јутра на планинама изнад 1.200 метара надморске висине падао само снег, што би донело краткотрајном формирању снежног покривача који би се брзо топио - указује Бјелић.

Фото: Принтсцреен/РХМЗ

У периоду између 11 и 20. децембра на планинама изнад 1.400 метара, као што су Златибор и Копаоник, прогнозирана је чешћа појава снега уз формирање и повећање снежног покривача. С тим да, ако упоредимо графиконе ове две планине, за разлику од Копаоника на Златибору се очекује чешће смена кише и снега у том периоду.

Најхладнији период: од 21- 25. децембра

Према речима Бјелића, у овом периоду децембра очекују се температуре у границама вишегодишњег просека. Наиме, прогнозиране су јутарње температуре у интервалу од -5 до два степена изнад нуле, док би највише дневне биле од 1 до 6 степени.

Фото: Н.Скендерија

Два дана када би и престоница могла да се забели

- Дакле, биће просечно хладно за овај период године. С тим да би 22. и 23. децембра у нижим пределима падала киша или суснежица, док би у јутарњим и ноћним сатима падао снег уз могуће формирање снежног покривача од неколико центиметара снега који би се током дана отопио, али би се као појава могао видети - напомиње он.

Фото: Принтсцреен/РХМЗ

У та два децембарска дана и престоница би могла коначно да се забели. Премда месечна прогноза за Београд у неколико наврата најављује суснежицу и снег током вечерњих и јутарњих сати, очекује се да би између 22 и 23. децембра снежни покривач могао краткотрајно да се задржи.

Температуре би се у престоници кретале у интервалу од -2 до 3, а слично време прогнозирано је и за Нови Сад, Крагујевац и Ниш. Примера ради, у тих неколико дана за Копаоник прогнозирано -9 степени, а највиша дневна неће бити ни приближно нултом подеоку, док се на Златибору очекује за који степен више.

- У брдовито- планинским крајевим углавном се очекује киша и суснежица, а у пределима између 500 и 1.000 метара требало би да пада и снег уз повремено формирање снежног покривача. На вишим планинама би падао само снег уз повећање висине снежног покривача.

Фото: Депоситхотос

Последња недеља децембра и Нова година

Изненађујуће или не, али изгледи месечне прогнозе указују да би сам крај децембра требало да обележи мало топлије и углавном суво време за ово доба године.

- Једино би између 26-29. децембра падала киша или суснежица у нижим пределима, а у вишим пределима суснежица или снег, с тим да се интензивније падавине очекују око 27. у месецу. Свакако, на планинама изнад 1.400 метара падао би само снег уз повећање висине снежног покривача, што ће бити повољно за скијашке центре као што су Копаоник, Стара планина… - наводи Бјелић.

Занимљиво је да су минималне температуре прогнозиране за крај децембра од -2 до 3 степена, а највише дневне од 3 до 8, што је свакако више у односу на оне које смо имали претходних неколико дана.

Како сада стоје ствари, ни ову Нову годину нећемо дочекати уз пахуље. Наиме, месечна прогноза указује да би током новогодишње ноћи у свим пределима Србије требало да буде суво време.

- Ипак, то су засад само назнаке, јер је тај период доста далеко да би се тврдило са великом сигурношћу. Десетак дана пред Нову годину могло би извесније да се говори о временској прогнози за 31. децембар - закључује метеоролог Бјелић.

Било како било, на нашим вишим планинама новогодишња ноћ би требало да буде у духу зимске чаролије. А да 31. децембра нема снега у већини Србије - на то смо се већ навикли претходних година.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)