ДР ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ: Србија треба да има нуклеарне електране! Чернобиљ је био, али пре 40 година! (ВИДЕО)

Novosti online

03. 12. 2020. у 15:25

ДР ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ: Србија треба да има нуклеарне електране! Чернобиљ је био, али пре 40 година! (ВИДЕО)

Фото: Танјуг

НУКЛЕАРНЕ енергије се не треба плашити, треба је знати, испитивати и контролисати, а ми у Србији можемо све то, поручила је данас др Даница Грујичић, директорка Института за онкологију и радиологију Србије и начелница Одељења за стереотаксичну неурорадиохирургију, гама-нож.

Грујичић је на конференцији "Нуклеарна сигурност данас", коју је организовао Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, говорила на тему значаја радиотерапије, радиохирургије и нуклеарне медицине у лечењу онколошких болесника

- Оно што бисмо желели у кратком року да урадимо, посебно ако нам држава изађе у сусрет и ако кренемо да градимо нову зграду за онкологију, јесте набавка набавка нових апарата са честичним зрачењем - изјавила је Грујичић.

Према њеним речима, значај нуклеарне енергије у медицини постаје све већи, почевши од дијагностике, преко терапије до онога што највише интересује – шта ће се све развијати у будућонсти.

- Нуклеарна медицина представља посебан вид специјализације. Захваљујући лековима, који су обележени посебним супстанцама и материјама, а који се убрзгавају у крвне судове пацијента, можете тачно да видите где се одвијају одређени патолошки процеси – објашњава Грујичић.

Наглашава да осим тога, у неком броју случајева, ти лекови могу да буду корисни у лечењу тумора као што су тумори штитасте жлезде, неуроендокрини тумори, и како наглашава, "вероватно у будућности за читав сијасет болести који ће моћи тако да се лече".

- СПЕЦТ гама камера је нешто што је већ дуго година у употреби. Развојем радиохирургије ми добијамо апарате који су у стању да замене хируршку интервенцију, те се на минимално инванзиван начин, пацијент моћже лечити, залечити И излечити – каже Грујичић.

Осим икс и гама зрака, који се најчешће користе у радио терапији, истиче да оно што што је предмет интереса нуклеарне медицине је зрачење честицама, које је најпрезицније зрачење које данас постоји.

- Да би се неки тумор у оргаинзму озрачио, третирао на одређен начин, зраци морају проћи и кроз здраво тиво. Наши физичари и инжењери су коснтруисали такве справе које то оштећење могу учининти минималним. Међутим, код честичног зрачења тог оштечења уопште нема - напомиње.

Како наводи, данас се најчеше користе протон честице, а у испитивању су и многе друге, које се такође се могу користити у лечењу.

- Оно што Србија треба да има је, не само коришћење нуклеарне енергије за лечење пацијента и научна испитивања, већ и као најчистију енергерију - нуклеарне електране - сматра Грујичић.

- Кад се то спомене помисли се на Чернобиљ, али то је било пре 50 година. Технологија је напредовала а сгурно је да бисмо здраво живели и да се не бисмо разболели нуклеарна енергија, може да буде извор енергије, који је најбезбеднији и најчистији – закључила је др Грујичић.

(еКапија)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)