ХОЋЕМО ЛИ УСКОРО МОЋИ ДА СЕ ТЕСТИРАМО КОД КУЋЕ? Директорка "Ватреног ока" октрива: Ево који тест радите приликом појаве првих симптома

Новости онлајн

03. 12. 2020. у 13:35

ХОЋЕМО ЛИ УСКОРО МОЋИ ДА СЕ ТЕСТИРАМО КОД КУЋЕ? Директорка Ватреног ока октрива: Ево који тест радите приликом појаве првих симптома

Фото: Принтсцреен/РТС

ДИРЕКТОРКА лабораторије "Ватрено око" Снежана Јовановић навела је да у Србији постоји неколико врста тестова – пи-си-ар тестови, тестови где се из бриса из носа детектује одређена врста антигена, као и тестови где се из крви детектују присутна или не антитела која говоре о степену или стању имунског одговора домаћина.

- Сваки пацијент би прво требало да се обрати ковид амбуланти где ће на основу клиничког прегледа, биохемијских анализа, рендгенског снимка плућа лекар проценити да ли треба узети брис. У овом случају алгоритам говори да прво мора да се узме брис за антигенски тест - рекла је Јовановићева.

Објаснила да у популацији као што је наша, када је проценат преноса инфекције 10 и преко 10, препорука међународних здравствених институација је да се користи антигенски тест.

- У ковид амбуланти ће узети брис назофарингса, или брис носа, за детекцију САРС-ЦоВ-2. Уколико је он негативан, а и даље постоји сумња да пацијент има ковид 19, онда се узима брис који се шаље на пи-си-ар тестирање у лабораторије које их раде - додала је Јовановићева.

Када је реч о приватним лабораторијама, каже да је њима дозвољено да раде само серолошко тестирање, не и антигенско.

- То су тестови који детектују присуство антитела на било који инфекцију, па у овом случају и вирус САРС-ЦоВ-2. То су тестови који детектују наш имунски одговор. Од шестог, седмог дана инфекције већина особа почиње да ствара ИГМ антитела као одбрамбени механизам на одређену врсту инфекције. Од десетог до 14. дана почињу да се стварају ИГГ антитела. У том неком периоду може да дође до такозване сероконверзије, појаве и ИГМ и ИГГ антитела - нагласила је Јовановићева.

Истакла је да серолошко тестирање нема смисла радити при првим симптомима, јер се код већине људи антитела развијају шестог или седмог дана од почетка симптома.

- Али два дана од контакта и до пет дана од појаве симптома уколико урадите неки од препоручених тестова, а то је антигенски или пи-си-ар, он ће у скоро 90 одсто случајева бити позитиван - рекла је Јовановићева.

Фото: Принтсцреен/РТС

На питање који је тест поузданији, истиче да сваки има своју сензитивност и специфичност, али по алгоритму златни стандард за дијагнозу је пи-си-ар тест.

- Постоје људи који су имали све симптоме ковида 19, а пи-си-ар је био негативан. Дакле, дијагноза се не поставља само на основу лабораторијских тестова, већ на основу комплетног прегледа, клиничке слике и других анализа. Ја лично знам неколико пацијената који су имали чак и обостране пнеумоније, а да је три пута рађен пи-си-ар и био негативан", рекла је Јовановићева.

Указала је да су управо препоруке да се чешће тестира особа код које се сумња да има ковид 19.

- Уколико је антигенски тест негативан, ви ћете онда урадити пи-си-ар тест или ћете поновити још једном антигенски тест - додала је Јовановићева.

Навела је да и студија говори о томе да код особа код којих су пи-си-ар и антигенски тестови у првом наврату били негативни, поновљеним тестирањем све већи број особа има позитиван резултат.

Објаснила је да је то зато што се вирус кратко задржава у горњим респираторним путевима.

- Ви када можда узмете узорак или узорак није добар или се нешто деси у транспорту, постоји велики број разлога због чега тај тест може да буде негативан, али резултат првог узорка буде негативан, поновљеним тестирањем се повећава могућност да поставите дијагнозу - рекла је Јовановићева.

Објаснила је и због чега најчешће долази до лажно негативних резултата тестова – ако се узорак не узме на време, ако је неодговарајући транспорт, уколико се узме мања количина узорка, уколико се узме неодговарајући узорак.

- Ево сада читамо да се већа количина вируса не налазу у назофарингсу него рецимо у столици и урину и дуже се излучује - истакла је Јовановићева и додала да се такви тестови не раде.

Фото: ЕПА

На питање који су бесплатни тестови, а који се плаћају, Јовановићева каже да када се оде у ковид амбуланту прво се уради антигенски тест, па ако треба и пи-си-ар и то се не плаћа.

- Сви они који иду у иностранство, без обзира о којој се старосној групи ради, они плаћају тестирање са изузетком студената који иду у иностранство на школовање уз показивање неког доказа да се тамо школују - навела је Јовановићева.

Одговарајући на питање хоћемо ли у будућности моћи да се тестирамо код куће, Јовановићева каже да за већину болести постоје ти "поент оф царе тестови".

- За сада постоје тестови који се многима чине, управо антигенски, да свако од нас то може да уради код куће, али је за сада препорука из тог разлога што се не зна да ли се после узимања бриса и стављања тог туфера и обраде бриса вирус активира или не и због чињенице да постоји могућност да се ви који то узимате инфицирате – из тих разлога за сада ти тестови не, али у будућности сигурно да - закључила је Јовановићева.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)