КОРОНА У МОЗГУ: Због чега оболели од КОВИД-19 губе чула мириса и укуса?

Novosti online

03. 12. 2020. у 12:55

У НАУЧНОМ часопису Nature Neuroscience објављен је научни рад који одговара на једно од најинтригантнијих питања када се ради о болести КОВИД-19 – зашто нестану чула укуса и мириса?

КОРОНА У МОЗГУ: Због чега оболели од КОВИД-19 губе чула мириса и укуса?

Foto AP

У уводу се подсећа како се уз КОВИД-19 описују и тромбоемболијске промјене по целом телу, укључујући и средишњи нервни систем. Како су уочени неуролошки симптоми примећени код већине оболелих од КОВИДа-19, врло је вероватно како САРС-КоВ-2 продире и у нервни систем.

Аутори наводе како се у раду описује присутност новог корона вируса у међусобно удаљеним регијама, дакле у назофаринксу и мозгу. Описује се и морфолошка промена повезана са заразом попут тромбоемболијског исхемијског можданог удара, те се представљају докази неуротропизма новог корона вируса, односно његова склоност према коришћењу нервног ткива да би дошао до самог мозга.

САРС-КоВ-2 може ући у нервни систем јер је прешао додирну тачку нервног система и слузнице, односно крвно-мождану баријеру, искоришћавајући међусобну близину олфакторне слузнице и нервног ткива, којим се сигнали спроводе у мозак, пролазећи и поред осетљивих крајева нерава.

Последично, нови корона вирус, чини се, продире у одређена неуроанатомска подручја укључујући и примарне контролне центре респираторног и кардиоваскуларног система у продуженој мождини.

У раду је ова велика група научника из Немачке показала и слике коро навируса у назофаринксу, горњем делу носне шупљине, месту где се грло и усна шупљина спајају с носном шупљином односно онде где конвергирају осетила мириса и укуса.

Подсетимо, назофаринкс је место где се вирус и највише реплицира. До трећине људи који оболе од КОВИДа-19 пријављују најмање један неуролошки дефицит, било да се ради о укусу, мирису или будности. Ти симптоми су често пролазни, али су довољно уобичајени да сугеришу како би пацијенти с тежим облицима ове болести требали исказивати трагове заразе у њиховом средишњем нервном систему.

У овом раду у којем је анализирано ткиво 33 особе које су умрле од КОВИДа-19 с четири подручја мозга, те с олфакторне и слузнице назофаринкса. Научници су вирус пронашли у различитим деловима мозга, те у олфакторној слузници где је концентрација била и највећа.

Дубоко овде, близу олфакторног булбуса, завршетка живаца који завршавају у мозгу, пронађен је вирусни С-протеин, односно протеин шиљастог наставка по чему је нови корона вирус познат, којим се хвата за станицу и пробија њену мембрану, заражујући је. Тако је по свему судећи управо олфакторна слузница место улаза у мозак. Ипак, како научници наводе, овај се рад односи само на пацијенте с тежим обликом болести, а не нужно на већину оболелих који исказују лакше симптоме, или никакве. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)