РАДИОЛОГ ДР МИЛАН НИКОЛИЋ: Снимак плућа "упућује" пацијента у Ковид болницу, иако је тест негативан

Novosti online

03. 12. 2020. у 09:48

КАКВА су плућа оболелог од короне, а каква од друге пнеумоније и има ли разлике, за јутарњи програм ТВ Прва говорио је радиолог др Милан Николић.

РАДИОЛОГ ДР МИЛАН НИКОЛИЋ: Снимак плућа упућује пацијента у Ковид болницу, иако је тест негативан

Фото: Прва принтскрин

Да ли је истина да је добро када су плућа на снимку црна, а да бела укузују на обољење?

- Јесте, црна плућа на снимку значе да је добро, јер то што је црно - то је ваздух и то значи да функционишу добро. Ако су бела - то је знак је лоше, јер што је бело - то је знак да у њима има течности која се налази унутар ћелије. Последица короне је запаљење плућа и у запаљинском процесу та течност излази ван ћелија и испуњава простор који је потребан да приликом дисања плућа имају простор да се рашире и да што више ваздуха уђе у њих. Кад имамо течност то онемогућава дисање.

Може ли се на освнову рендгенског снимка знати да ли је реч о корони? Чак и кад тестови показују да су негативни?

- Пацијенти се не гледају кроз тест, не лече се тестови већ људи, они имају клиничку слику, лабораторију... На првом снимку плућа не мора да се види запаљински процес на основу којег може да се каже да то је корона. На основу искуства лекара, промене које корона изазива на плућима, када их неко гледа на почетку, вероватно се не би изјаснио да је пнеумонија. Код таквих пацијената најбоље је упућивање на скенер плућа, који показује све оно што се не види на рендгену, и може са сигурношћу да се каже да је реч о ковид пацијенту - напомиње др Николић.

Према његовим речима, од месеца марта, што су подаци добијени од Медицинске платформе за превенцију и дијагностику - националне базе у коју се сливају сви дигитални снимци и скенери, у Србиј је до сада урађено 353.096 рендген снимака 15.414 скенера. Додаје и да тај број ипак већи јер постоје многи који нису повезани са том базом података.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)