САХРАНЕ У СРБИЈИ У ВРЕМЕ КОРОНЕ: Размак између опела само 15 минута, а разлог је застрашујућ

Д. МАТОВИЋ

03. 12. 2020. у 12:00

САХРАНЕ У СРБИЈИ У ВРЕМЕ КОРОНЕ: Размак између опела само 15 минута, а разлог је застрашујућ

Фото М. Анђела

У СРБИЈИ је, према последњим подацима, од почетка епидемије од последица ковида преминуло више од 1.700 људи, половина њих у новембру.

Број сахрана је скоро двоструко већи него у истом периоду прошле године, а због велике гужве на неким гробљима преминули се сахрањују и недељом. Само у Београду јуче је сахрањено или кремирано више од 80 људи!

У београдском ЈКП "Погребне услуге" потврдили су нам да је број сахрана повећан и да је то последица тренутне епидемиолошке ситуације. На неким гробљима, размак између опела је само 15 минута.

- Ради се прековремено, у претходне две седмице на поједним београдским гробљима je било сахрана и недељом - наводе у ЈКП "Погребне услуге". - Засада успевамо да реализујемо све неопходне активности са расположивим бројем запослених. Посебно водимо рачуна о здрављу колега који су ангажовани на сахрањивању, транспорту и директној бризи о преминулима.

На београдским гробљима, тврде у информативној служби овог предузећа, поштују се мере и препоруке које доносе надлежни државни, градски и здравствени органи.

- На сахранама су обавезне маске, а у испраћајним капелама је дозвољено истовремено присуство пет особа, укључујући и свештеника - кажу у "Погребним услугама". - Приликом сахрана и испраћаја обезбеђење упозорава присутне на ношење маски и препоручено растојање.

РИЗИЧНО ЗАНИМАЊЕ

ЗАПОСЛЕНИ на нишком гробљу не крију да их је корона десетковала:

- Ми смо на удару одмах иза здравствених радника. Много наших радника је заражено, али трудимо се да се то не осети. И у другим местима је слична ситуација, само се о томе не говори. У директном контакту смо са странкама, а од заштите имамо само маске. Сви говоре о здравственим радницима, као да не знају да је човек који је преминуо од короне после пола сата у капели и да смо и ми изложени великом здравственом ризику.

На нишким гробљима ситуација је другачија, а запослени кажу да не могу да уведу забране, јер је то јавна површина. Прошле године у ово време сахрањивано је пет до седам људи дневно, а сада се организује између девет и 12 сахрана.

- Много је већи број људи од дозвољеног. Комунална полиција повремено долази и проверава да ли се поштују мере, али то не раде свакодневно - говоре нам запослени. - И у капелама и у цркви присутно је много више људи него што је дозвољено. Већина носи маску, али не сви. Ми немамо право да реагујемо.

Фото Н. Скендерија

Поред Београда, Крагујевац је у овом таласу велико жариште епидемије. Број преминулих у новембру је и у овом граду скоро два пута већи него протекле године. На највећем гробљу имали су прошле године у новембру 30 сахрана, а ове 62, на другом су имали 29, а сад 41!

- Још нисмо почели да сахрањујемо људе недељом - каже за "Новости" Марина Арсенијевић, руководилац службе маркетинга ЈКП "Шумадија". - Препорука је да се сахране обављају у најужем кругу породице, покојници су изложени испред капела. Поштујемо и друге мере.

Приликом заказивања породици се скреће пажња да се сахрана обави у најужем кругу, понекад буде мало више од десет људи, али не много. Време за сахране је ограничено, а запослени који директно учествују у сахрањивању морају да носе скафандере. На градском гробљу редовно се дезинфикују све просторије, капеле и простор где се обавља опело.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)