НЕМАЧКИ БИЛД О СИТУАЦИЈИ СА ПАНДЕМИЈОМ КОРОНЕ: Србија ће најбоље у Европи проћи кроз корона кризу (ФОТО)

Танјуг

02. 12. 2020. у 18:06

НЕМАЧКИ БИЛД О СИТУАЦИЈИ СА ПАНДЕМИЈОМ КОРОНЕ: Србија ће најбоље у Европи проћи кроз корона кризу (ФОТО)

Фото: Принтскрин

СРБИЈА ће најбоље у Европи проћи кроз актуелну корона кризу, закључује угледни немачки дневник Билд, у упоредној анализи о томе како је која земља одговорила на изазове епидемије и колико успешно је савладала тај изазов.

- Да привреда у појединим земљама расте брже и солидније него у неким другима је јасно, али никада до сада разлика није била тако велика као у корона кризи", констатује Билд у чланку под насловом „Земље у кризном поређењу - зашто корона прави разлику или зашто Србија најбоље излази из ове кризе.

„Билд" указује да јесења прогноза Европске комисије потврђује „прво место" Србије у европским оквирима, те анализира како је наша земља успела.

Тако, као разлоге за успешан пролазак Србије кроз кризу лист наводи кратко закључавање, спроведено уз финансијску помоћ погођеним привредним гранама, затим високе инвестиције у инфраструктурне пројекте, фокус на дигитализацији, значајни раст пољопривредног извоза, те и чињеницу да туризам не игра готово никакву улогу по економију земље.

Анализирајући утицај кризе на привреде у свету, „Билд" наводи да је БДП у првој половини ове године, на пример, у Перуу пао за 31 одсто, док је у Кини порастао за 0,3 процената.

Фото: Принтскрин

 

У тексту, објављеном и у он лине издању, немачки лист констатује да и у доба ранијих великих финансијских криза, 1987. и 2009, те разлике нису биле тако велике, већ су износиле максимално 11 одсто.

Немачка је, указује лист, суочена са падом БДП-а за 5,5 одсто.

Билд, у потрази за факторима који утичу на привреду, наводи да број заражених короном и умрлих има значајан негативан ефекат.

- Што више болесних и умрлих, то је гори негативан ефекат - констатује лист. Такође, наводи да више индустрије помаже, јер земље са снажном индустријом, према експертима ОЕЦД, боље пролазе кроз кризу, пошто индустрија, док су ресторани, хотели И други затворени, може брже да се поново покрене,ако уопште бива затворена.

Земље које се ослањају превише на туризам током корона пандемије су претрпеле дугорочније последице.

Према анализи ОЕЦД-а и дужина и чврстина "закључавања" има значајне последице по дубину и трајање кризе, додаје "Билд".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Posmatrač iz Nemačke

02.12.2020. 20:03

To je bulevarski, često petparački dnevnik koji je već decenijama naklonjen i širenju lažnih vesti. Sećamo se jednog zaista uglednog novinara g. Valrafa koji se uključio u rad redakcije Bild-a i otkrio sve njihove namerne laži i lažne informacije. Mi Srbi koji decenijama živimo u Nemačkoj znamo kolike laži o navodnim zločinima Srba je u Nemačkoj širio taj jeftini dnevni list. Za sve su biuli Srbi isključivi krivci kao da drugi u Vukovaru, u Bosni i na Kosmetu nisu nosili oružje. Kod njih i retke, pozitivne izveštaje o Srbiji treba uzimati sa rezervom!