ИСТРАЖИВАЊЕ ПОКАЗАЛО: Млади се највише плаше да не заразе породице - мере потпуно поштује тек петина

В.Ц.С.

02. 12. 2020. у 16:46

ИСТРАЖИВАЊЕ ПОКАЗАЛО: Млади се највише плаше да не заразе породице - мере потпуно поштује тек петина

Фото: Depositphotos

УПРКОС убеђењу да младе не интересује превише епидемија вируса корона, да се не чувају и да не чувају друге, истраживање Кровне организације младих показало је да се чак 71 одсто њих плаши да не зарази чланове породице, а тек трећина се плаши за себе. Четвртина страхује да ће доспети у болницу, а најмање се плаше смрти.

Доминантан осећај који су имали током ванредног стања и после њега јесте немоћ (скоро половина), а на скали следе забринутост за будућност, анксиозност, бес, страх, забринутост за здравље, депресија, напад панике…

Током ванредног стања 49,1 одсто младих у потпуности је поштовало све мере, али је проценат нагло опао чим је оно укинуто на 19,1 одсто. Занимљиво је да су мере више поштовале младе жене него мушкарци. Такође, ограничења кретања и окупљања придржавало се 64,7 одсто њих, а после ублажавања мера свега 28,8.

Трећина млађе популације од почетка епидемије се осећала угрожено или веома угрожено, и то више младе жене него мушкарци.

Он лајн наставу пратило је 74 одсто испитаника, а приступ образовању смањивавао се што је место мање. Трећина оних који су пратили наставу незадовољна је њом, а само 11 одсто сматра да је одлична. Чак 60,7 одсто мисли да је ванредно стање лоше утицало на њихово образовање.

Већина је такође скептична у вези са својом будућношћу, а трећина је изјавила да им се ментално стање погоршало. Чак 46 одсто младих размишља кад пандемија прође да се исели из земље.

Највеће поверење млађи од 27 од свих институција имају, како кажу, у лекаре, а потезе Владе половина је оценила као строге или веома строге. Реакцијом државе током здравствене кризе нису задовољни, а највише им смета што нису имали приступ институцијама.

Страх од губитка посла показало је нешто више од трећине анкетираних, а 42,2 одсто оних који су запослени изјавило је да су им приходи опали током првог таласа короне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)