"СВА МЕСТА СУ ПОПУЊЕНА": Клиничка слика неупоредиво тежа него раније, у Мишовићу 356 ковид пацијената

Тањуг

02. 12. 2020. у 10:07

СВА МЕСТА СУ ПОПУЊЕНА: Клиничка слика неупоредиво тежа него раније, у Мишовићу 356 ковид пацијената

Фото: Д. Миловановић

У КБЦ Драгиша Мишовић тренутно је на лечењу 356 ковид пацијената и сви капацитети су попуњени, каже помоћник директора те здравствене установе др Предраг Савић.

- Изузетно је тешка ситуација у болници, сва места су попуњена. Клиничка слика пацијената који су тренутно код нас на лечењу је неупоредиво тежа него код пацијената који су били у претходна два таласа, тако да сада и болничко лечење дуже траје - рекао је Савић за Тањуг.


Он је рекао да су 83 пацијента у јединици интензивне неге, да је 21 интубиран и на респиратору, а да су остали на високим протоцима кисеоника.

Наводи да пацијенти оболели од ковид 19 у просеку остају на лечењу око 12 дана, а да пацијенти који су били интубирани остају и дуже од месец дана.

Савић подсећа да лек за вирус корона не постоји, већ да се лече само последице.

- Поступамо у лечењу према протоколима Светске здравствене организације и не одступамо од тих протокола. Требаће нам доста времена, када све ово прође, да сагледамо шта је све од лекова помагало пацијентима, а шта не - рекао је Савић.

Пацијенти који су на лечењу у Мишовићу углавном имају респираторну манифестацију болести, са обостраном упалом плућа.

Било је, каже, пацијената и са гастроинтестиналном манифестацијом болести, али су у више од 95 одсто случајева у питању респираторне манифестације.

У Мишовићу се лече и деца заражена вирусом корона и тренутно је на лечењу у болници 24 деце, са 17 пратилаца.

- Сва деца су са лакшом клиничком сликом. Ковид 19 код деце углавном прати висока температура и најблаже упале плуће - навео је он.

У епидемији вируса корона, која у Србији траје већ девет месеци, није лако ни здравственим радницима, али ни пацијентима који се, осим са вирусом, боре и са разним страховима, паником.

Каже да је од 1.222 запослених у КБЦ Драгиша Мишовић, вирусом корона заражено њих 72 - лекара, сестара, техничара, запослених у техничкој служби.

- Не може са сигурношћу да се тврди да су заражени у болници, јер се више не зна пут заражавања, да ли је то било на радном месту или ван радног места - рекао је он.

Савић је апеловао на све грађане да смање социјалне контакте и носе маску, како би спречили ширење вируса, заштитили себе, али и друге.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)