ЗБОГ СВЕ ВЕЋЕГ БРОЈА ЗАРАЖЕНИХ У ФАБРИКАМА: Синдикат тражи учешће у раду Кризног штаба

Ј. Ж. С.

02. 12. 2020. у 08:50

ЗБОГ СВЕ ВЕЋЕГ БРОЈА ЗАРАЖЕНИХ У ФАБРИКАМА: Синдикат тражи учешће у раду Кризног штаба

Фото: Танјуг

ФАБРИКЕ, предузећа и установе широм Србије постају све више жаришта епидемије вируса корона, па је Савез самосталних синдиката Србије покренуо иницијативу да се у кризне штабове за сузбијање ковида укључе и представници социјалних партнера, како на републичком, тако и на покрајинском и локалном нивоу.

У Самосталном синдикату тврде да се о радницима довољно не брине, да међу њима има велики број заражених, али да се о томе не говори, те да синдикат мора да инсистира на што већим мерама заштите запослених, али и евентуално, доношењу конкретног правилника о корони. 

- У већини фабрика се, углавном, спроводе све превентивне мере, почев од мерења температуре, ношење маски, употребе дезинфекционих средстава, превоза запослених, док има, нажалост, и предузећа која то мање поштују - каже Љубисав Орбовић, председник СССС.

Поред адекватне заштите на радном месту, проблем представљају и накнада зараде запосленима који привремено одсуствују са рада због потврђене болести или због мера изолације и самоизолације. Нису сви радници у истом положају, јер се некима исплаћује 100 одсто, а некима 65 или 60 процената зараде.

СССС је раније тражио да се донесе уредба, којом би се запосленима у реалном сектору обезбедило право на новчану накнаду зараде у пуном износу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)