ТИОДОРОВИЋ: Нове мере нису закључавање! Ево шта очекује грађане Србије за викенд

Танјуг

02. 12. 2020. у 08:03

ТИОДОРОВИЋ: Нове мере нису закључавање! Ево шта очекује грађане Србије за викенд

Фото: Танјуг/Димитрије Николић

ЕПИДЕМИОЛОГ и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић је рекао да ће током викенда бити затворени сви објекти, изузев апотека, прехрамбених продавница, доставе хране и пумпи и да ће тако бити наредна два викенда, до 15. децембра.

- Не тражимо три месеца, али тражимо да тако буде бар до 15. децембра. Да издржимо то, па ћемо да проценимо да ли ћемо наставити у том тренду или ћемо имати ефекте, па ћемо моћи да ублажавамо мере. На тај начин ћемо смањити социјалне контакте - рекао је синоћ Тиодоровић гостујући на РТС.

Он је додао да нове мере нису закључавање.

- Не бих употребио такав израз. Не ради се о ванредном стању, већ о ограниченом радном времену -навео је Тиодоровић и додао да је он и раније био за то да се објекти затварају и пре 17 часова.

- Био сам за то да се раније затворе и не бисмо имали "црни петак". Мислим да је то мера која је требало раније да се примени - додао је.

Тиодоровић је казао да се не разматра увођење полицијског часа, нити ванредног стања.

- Надам се да ће влада да усвоји ове мере у четвртак. Пијаце смо оставили отворене, мада је и тамо појачан ризик, а за викенд ће радити до 15 часова - казао је нишки епидемиолог.


Он је појаснио и зашто деца до десет година могу да иду у школу, наводећи да она немају рецептор АЦ-2, који је неопходан да би се вирус везао за ћелију.

Исту препоруку је дала чи Светска здравствена организација, а то је, каже Тиодоровић, да деца у том узрасту треба да иду у школу јер за њих нема опасности, осим за ону која имају астму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)