НА УДАРУ КОВИДА 70 ШТИЋЕНИЦА: Заражени запослени и станарке дома за одрасле са сметњама у развоју код Параћина

Ј. Ж. С. - З. Р.

02. 12. 2020. у 10:30

НА УДАРУ КОВИДА 70 ШТИЋЕНИЦА: Заражени запослени и станарке дома за одрасле са сметњама у развоју код Параћина

Фото М. Лабудовић

ОД 90 штићеника Домског одељења за смештај особа са интелектуалним и тешкоћама у комуникацији "Извор" у Параћину, према незваничним информацијама, више од 70 је заражено вирусом корона.

Прва појава обољевања у овој установи забележена је 23. новембра, а вирусом је за неколико дана заражена већина корисника.

- Заражене особе су стабилно, нико није животно угрожен - пренео нам је један од ангажованих здравствених радника из "Извора". - Инфициране кориснице комплетно су покривене терапијом по протоколу, истом као у болничким ковид-одељењима. Ниска температура појавила се у свега неколико случајева, што је лако регулисано. Две штићенице су раније, због проблема са дисањем, хоспитализоване у параћинској болници, а остале су добро.

Две заражене жене збринуте у болници у Параћину касних су шездесетих година, обе су гојазне, а у болницу су упућене због гушења.

Званичан број позитивних у овој установи биће познат када резултати тестирања буду званични и комплетирани. Засад је потврђена само почетна информација да је заражено најмање 14 особа. Како незванично сазнајемо, тестирање још увек није завршено, а код појединих је понављано више пута.

Помоћ

ГРАЂАНИ су се организовали на вајбер-групи "Ми из Параћина" у жељи да помогну штићеницима дома "Извор". Објављен је и број монаха коме могу да се јаве сви који желе да помогну. Како је наглашено у позиву, потребна им је помоћ око пресвлачења и бриге, јер је "мало руку, а и они који су у дому су на измаку снаге".

Инфициране особе су немоћне жене, старости од 20 до 70 година, махом тешко покретне, са менталним и физичким проблемима. Иако је реч о установи у надлежности параћинског Центра за социјални рад, бригу о штићеницама дома деценијама воде монахиње Манастира Свете Петке.

- Хвала богу, ситуација је под контролом. Надам се да ће се све "провући" са средњим и лакшим обликом болести. Сви позитивни налазе се на горњем спрату, и непокретни и покретни, док су здраве штићенице на доњем нивоу. Са болеснима су непрекидно лекари и медицинске сестре под пуном заштитном опремом, док о здравима и даље бринемо ми, монахиње - рекла је, за "Новости", монахиња Василиса.

У Министарству за рад потврђују заразу у "Извору", без детаља о броју оболелих.

- Бригу о штићеницама воде волонтери - две медицинске сестре и лекар. У сарадњи са кризним штабом и општом болницом, обезбеђене су још четири медицинске сестре и један лекар, који ће пружати помоћ корисницама "Извора" - кажу у Министарству.

Недавно је постављена нова в. д. директорка Дома. Иначе, ова установа има запосленог лекара, али је, незванично, на породиљском боловању, без ангажоване замене.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)