СТУДЕНТИ БОЉИ НЕГО ПРЕ КОРОНЕ: Пролазност на испитима повећана за 17,8 одсто, у односу на прошлу годину

Љ. БЕГЕНИШИЋ

02. 12. 2020. у 11:00

СТУДЕНТИ БОЉИ  НЕГО ПРЕ КОРОНЕ: Пролазност на испитима повећана за 17,8 одсто, у односу на прошлу годину

Фото Танјуг

НА факултетима Универзитета у Београду у школској 2019/2020. години, коју је обележила пандемија, пролазност на испитима била је за 17,8 одсто већа него у претходној школској години.

Наиме, у години у којој су се и наставници и студенти борили са короном положено је укупно 122.356 испита, док је годину раније тај број износио 104.503 испита.

Ово су подаци Универзитета у Београду, а на последњој седници сената УБ речено је да је на неким факултетима, као што су технички и Математички, пролазност била боља за чак 40 одсто. Изузетак су једино Медицински и Пољопривредни факултет, где су студенти имали лошији скор.

- Студенти схватају колико су ово ванредне околности, нису губили време, прионули су на посао и дали су резултат и ја верујем да ће то тако бити и у јануарско- -фебруарском року - рекла је јуче ректорка проф. др Иванка Поповић.

- Сигурно да су професори узимали у обзир ванредне околности, али то никако не значи да је угрожен квалитет и да су прављени компромиси.

И проректор за наставу проф. др Петар Булат сматра да професори нису били попустљиви:

- Поносан сам на ове податке. Они показују снагу Универзитета - каже Булат, за "Новости", и додаје да су сви на Универзитету показали максималну озбиљност у доба пандемије, и да се то осетило на самом почетку када се већина факултета врло брзо пребацила на онлајн наставу са којом раније није имала искуства.

- Од овога је само рат био гори, све друго смо искусили - каже Булат.

КВАЛИТЕТ ДИПЛОМЕ НЕ СМЕ СЕ УГРОЗИТИ

ЈОШ се не зна како ће бити организован јануарски испитни рок, јер све зависи од епидемиолошких услова. Наш закон не предвиђа могућност полагања испита онлајн - рекла је ректорка Универзитета у Београду проф. др Иванка Поповић.

- Трудићемо се да донесемо одлуке које ће студентима омогућити провере знања - додала је она. Иако можда звучи да то није примарна ствар у овим ковид условима, не сме се угрозити квалитет ниједне дипломе отварајући могућност да се испити полажу у неконтролисаним условима. Ми морамо да превазиђемо тај проблем, јер тај начин испитивања ће да постоји у будућности.

Фото Н. Скендерија

Ректорка је истакла да је у овом тренутку препорука да настава буде онлајн, да прате ситуацију и прилагођаваће се новим условима. Она је истакла је да се према подацима Студентске поликлинике у Београду, последњих неколико недеља бележи око 200 студената позитивних на вирус корона. Заражен је и одређени број наставника.

Шта је допринело да пролазност на техничким факултетима буде боља за 40 одсто, питали смо декана Машинског факултета проф. др Радивоја Митровића.

- Студенти техничких факултета врло су вешти у коришћењу технике и техологије која је темељ онлајн наставе. Њима је много лакше да користе технолошке могућности и различите платформе него на пример деци у основној и средњој школи или студентима друштвених факултета. Затим, ми смо у другом семестру, а пре пандемије, успели да одржимо пет недеља предавања уживо, па је било лако прећи на онлајн наставу - каже проф. Митровић.

На Електротехничком факултету пролазност је била боља за око 19 одсто, а декан проф. др Мило Томашевић сматра да су томе допринеле одређене погодности које су студенти добили због пандемије, а међу њима и један испитни рок више.

- Испите су полагали из више целина, они су те погодности користили, али компромиса са знањем и снижавања критеријума није било - каже проф. Томашевић за наш лист.

НИСУ ОДГОВАРАЛИ ЗБОГ ковида

НА Пољопривредном факултету пролазност је била нешто слабија.

- Наши студенти су релативно слабо излазили на рокове у јуну и септембру, можда и због тога што је доста њих са стране, па нису због епидемије желели да се превише крећу - каже нам проф. др Душан Живковић, декан Пољопривредног факултета.

На Економском факултету у Београду у јунско-јулском року пролазност је била за седам одсто боља него прошле године. Декан проф. др Бранислав Боричић сматра да су студент три месеца ванредног стања искористили за учење и спремање испита.

- Деца су била затворена у кући и посветила су се учењу, а професори су то знали да награде - каже нам Боричић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)