ДОКТОР ТИОДОРОВИЋ О ПОЛИЦИЈСКОМ ЧАСУ: Нема ни говора о томе, али све радимо како би самњили притисак на болнице

Novosti online

01. 12. 2020. у 21:57

ДОКТОР ТИОДОРОВИЋ О ПОЛИЦИЈСКОМ ЧАСУ: Нема ни говора о томе, али све радимо како би самњили притисак на болнице

Фото: Танјуг

БРАНКО Ружић, министар просвете, науке и технолошког развоја, Александар Марков, председник Форума београдских гимназија и проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса, говорили су вечерас у Упитнику на РТС о начинима на које се може спасити школска година, али и о епидемиолошкој ситуацији у Србији.

Др Тиодоровић је говорио о новим мерама односно скраћивању радног времена угоститељских објеката, говорећи да су главни циљеви смањити ширење инфекције и притисак на болнице.

- Не бих употребио израз "закључавање". Овде се не ради о ванредном стању, у питању је ограничено радно време. Морамо да смањимо притисак на болнице да бисмо сачували људске животе. Нема говора о полицијском часу, нити ванредном стању, већ ће, ако Влада усвоји, радно време угоститељских објеката бити скраћено. Ми не тражимо три месеца, тражимо макар до 15. децембра да трају мере - каже др Тиодоровић.

Говорећи о тржним центрима, епидемиолог је рекао да је био за то да се "раније затворе".

На питање да ли су се школе прилагодиле, Бранко Ружић је рекао да поучени ранијим искустивима цео образовни систем је показао "адаптибилност која је преко потребна".

- Цео прелазак на онлајн систем је протекао сасвим у реду. Било је неких проблема у Чачку, тамо је инспекција извршила надзор. Они су самоиницијативно прешли на онлајн чиме су прекршили уредбу Владе. Пратимо ситуацију све време - каже Ружић.

Према речима Александра Маркова из Форума београдских гимназија, није прецизирано колико траје час у средњим школама, што "директори школа тумаче на различите начине".

- Није обезбеђена национална платформа за онлајн наставу. Школе које немају платформу, морају да се сналазе како знају и умеју - каже Марков.

Нове дигиталне учионице

Министар Ружић је подсетио да је у средњој школи једна група била онлајн, док је друга ишла у школа, тако да им ова врста наставе није непознаница.

- Што се тиче гугл платформе, најзаступљенији је "гугл класрум". Регистрација домена није квантна физика. Највећи проценат школа је оспособљен за онлајн наставу. Имамо 10.000 такозваних дигиталних учионица, план је да имамо још 20.000 или 30.000 дигиталних учионица. План јесте дигитализација образовања, не због короне, већ зато што пратимо трендове. Систем је брзо одговорио на овај изазов с доласком короне - подвлачи Ружић.

Остављена је аутономија директору да организује васпитно-образовни процес, додао је.

- То је остављено њима да одлуче због специфичности система. У Србији имамо 1.700 средњих и основних школа.

О распусту за ђаке

Министар Ружић је говорио и распусту који ће ускоро почети за ђаке и трајати дуже него раније.

- Полугође није скраћено драстично. Савладано је око трећине градива и следи закључивање оцена. Што се тиче распуста, сви празници који почињу са Светим Николом, 19. децембра, и трају до Светог Јована су обухваћени.

Према речима Тиодоровића, још један је разлог за трајање распуста од 21. децембра до 20. јануара.

- Морамо да спречимо миксовање короне и грипа. Циљ је био да деца буду више код куће. Ја ту децу, средњошколце и студенте, видим као одрасле личности, зато апелујем на самосвест. Морамо сви да се придржавамо мера - подвлачи епидемиолог.

Онлајн настава

Наиме, на седници је 26. новембра потврђен је предлог Кризног штаба за борбу против ковида-19 да ученици свих средњих школа, као и старији основци, од петог до осмог разреда, од понедељка 30. новембра пређу на онлајн наставу.

- У периоду од 30. новембра до почетка зимског распуста, 21. децембра, настава ће се за ученике од петог до осмог разреда основних школа и за ученике средњих школа, изводити на даљину. Зимски распуст почиње 21. децембра 2020. године, а завршава се 15. јануара 2021. године и важиће за све ученике основних и средњих школа на територији Републике Србије - стоји у одлуци.

Нове мере од викенда

Угоститељски објекти и објекти услужних делатности моћи ће да раде само до 17 сати радним данима, а викендом неће моћи уопште да раде, једна је од нових мера, које је предложио Кризни штаб, а које ће Влада Србије усвојити на седници у четвртак.

Нове мере, тако, ступају на снагу од петка, 4. децембра, што значи да ће важити од овог викенда, а како сазнајемо, на снази би требало да буду две недеље од усвајања.

Данас скоро 8.000 новозаражених

Данас је регистровано скоро 8.000 новозаражених корона вирусом, од укупно 22.837 тестираних, што је рекордан број. Црни низ је настављен, па је тако данас преминуло чак 48 особа од последица корона вируса. У Београду је данас забележено мање од 2.000 случајева, прецизије позитивно је било 1.968 људи. На другом месту је и даље Нови са 576, док је у Крагујевцу 343, а у Нишу 229.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Drug

02.12.2020. 01:27

Poštovani,posle 17 časova ljudi će ići po prodavnicama da kupuju,a neki će ići da gledaju šta ima novo u prodavnici,da šetaju, jer je sve drugo zatvoreno.Dajte i prodavnicama slobodnu nedelju.Prodavci nisu "crne ovce" da spasavaju ekonomiju .Radno vreme prodavnica od 7-20 sati.