СНАЖАН ЦИКЛОН СА МЕДИТЕРАНА НАД СРБИЈОМ: Велика временска прогноза за децембар, ево какво је време пред нама

Новости онлине

01. 12. 2020. у 21:37

СНАЖАН ЦИКЛОН СА МЕДИТЕРАНА НАД СРБИЈОМ: Велика временска прогноза за децембар, ево какво је време пред нама

Фото: К. Михајловић/Депоситпхотос

МЕТЕОРОЛОГ "Weather2Umbrella" Ђорђе Ђурић је објавио да ће нам први дан децембра донео ведро, али ледено време и температуре од чак -11.

Он пише да нас ледена јутра чекају још у среду, а од петка без мраза и уз осетно топлије време и температуре и до 15°Ц.

- Какав је децембар пред нама? Данас је први дан климатолошке зиме. У Србији је освануло ведро и ледено, у многим пределима и магловито јутро. Минимална температура спустила се јутрос у Сјеници и на Копаонику на -11°Ц, а у нижим пределима и у градовима кретала се од -8 до -3°Ц, док је "најтоплије" било у центру Београда са -2°Ц - написао је Ђурић на свом фејсбук налогу, и додао да је пред нама још једна ведра и ледена ноћ.

- Минимална температура у среду ујутро биће од -9 до -1°Ц. У среду ће почети да слаби деловање антициклона и ваздушни притисак биће у паду, а циклон са централноог Медитерана донеће повећање облачности, али и појачање југоисточног ветра. Максимална температура биће слична данашњој, дакле, биће хладно. Снажан циклон са централног Медитерана, доносиће током четвртка и петка веома снажне и обилне падавине западним и југоозападним пределима Балкана. На југу Јадрана биће обилних пљускова са грмљавином, а запад Хрватске, Горски Котар и север и запад Бсне биће у хладном сектору циклона, уз веома обилни и влажан снег и уз температуре око 0°Ц, док ће у осталим пределима темперауре бити око 10°Ц. У Далмацији, Херцеговини и на југу Црне Горе снажни грмљавински пљускови условиће и преко 100-200 мм по квадратном метру, локално и више. Иначе, виоски Динариди "зауставиће" обилне кише, тако да се источније не очекују обилније ппадавине, а у Србији ће бити и суво, тек понегде на северозападу, западу и југозападу са слабом кишом.

Ђурић пише да од петка у Србији неће бити јутарњих мразева и то захваљујући снажном јужном струјању и приливу топле ваздишне масе са Медитерана у предњем делу циклона.

- Максималне температуре биће око 10°Ц, а отоплиће и на северозападу Босне и Хрватске, па ће снег прећи у кишу, а температура бити у порасту за 10 ак степени. Током викенда се изнад западне Европе са Атлантика очекује нови снажан циклон, који ће изнад централног Медитерана условити стварање новог секундарног циклона ("дете" циклон), па ће тај циклон области Јадрана донети нови талас обилних пљускова и грмљавинских олуја, уз олујни југо и вишеметарске таласе, док ће се Алпи налазити у хладном сектору циклона, уз обилни снег, при чему би од среде до недеље у вишим пределима Алпа пало и преко 2 метра снега, локално и више.

Метеоролог наводи да ће се Србија током петка и викенда налазити у предњем делу новог циклона, тако да се очекује додатни прилив топле ваздушне масе са југа и са Медитерана и биће осетно топлије. Максимална температура за викенд биће и до 15°Ц.

- Иначе, од среде до недеље Србија ће се налазити између снажног антициклона са центром изнад Русије, док се са Атлантка преко западне Европе и са централног Медитерана очекује серија снажних циклона, уз веома низак ваздушни притисак. Дакле, изнад Србије и региона биће успостављен веома изражен градијент ваздушног притиска и јако јужно струјање, уз појачан југоисточни ветар. У кошавскм подручју, у Поморављу и у Подунављу дуваће јак, на ударе и олујни југоисточни ветар, на југу Баната са орканским ударима и до 120 км/х. Кошава ће у петак и током викенда бити топлог карактера.

У суботу ће у Србији бити суво и са сунчаним иинтервалма, док се у недељу у склопу циклона са северозапада очекује продор хладног фронта, уз кишу и уз мање захлађење. Кошава ће бити у слабљењу, а ветар у скретању на слаб северозападни. У току вечери и ноћи киша ће на планинама прећи у снег - написао је Ђурић у објави на свом фејсбук налогу.

У понедељак ће бити мало свежије, пре подне са кишом, на планинама са снегом, после подне разведравање. Ветар слаб, западни и северозападни.

Метеоролог Ђорђе Ђурић/Фото: Принтсцреен

На подручју Тимочке и Неготинске Крајине до краја ове седмице биће тмурно, хладно и магловито, што је и карактерисично током кошаве, када на овом подручју скоро и да нема ветра и он је веома слаб, а ово подручје буде у наветрениј страни, што доводи до кондензације, облака и слабих падавина. Максимална температура биће од 0 до 5°Ц.

У наставку следеће седмице температуре у Србији биће изнадпросечних вредности и током бити дана углавном око 10°Ц, док се јутарњи мразеви не очекују.

Дакле, након веома хладног и сувог почетка децембра, прву половину децембра обележиће знатно топлије време, углавном без мразева и уз температуре више од просека. Праву зиму не треба очекивати до средине месеца. У другој половини децембра биће хладније, уз честа пролазна наоблачења, уз снег у планинама и кишу и падавине мешовитог карактера у нижим пределима.

- Иначе, сви смо сведоци веома загађеног ваздуха у последњих месец дана. То је условљено како синоптичком ситуацијом (деловање антициклона, високог притиска, веома слабог струјања и температурном инверзијом и маглом), тако и издувним гасовима и индустријским постројењима, наредних дана доћи ће до значајнијег побољшања када је квалитет ваздуха у питању и то ахваљујући промени синоптичке ситуације и ветровитм времену. Тимочка и Негтинска Крајина и поједине котлине биће изостављане побољшања, јер се због магловитог и тихог времена без ветра и даље очекује веома загађен ваздух.

Дакле, у првој половини децембра удисаћемо знатно чистији ваздух у односу на ваздух током новембра - нагласио је Ђурић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)