ЗНАТЕ ЛИ КОЛИКО КОШТА ВАШ ЖИВОТ? Ево колика је цена личних података грађана на црном тржишту

В.Ц.С.

01. 12. 2020. у 17:15

ЗНАТЕ ЛИ КОЛИКО КОШТА ВАШ ЖИВОТ? Ево колика је цена личних података грађана на црном тржишту

Depositphotos

ЛИЧНИ подаци, које грађани, не размишљајући, врло често „сеју“ по интернету, продају се на даркнет форумима и могу да буду веома јевтини.

Нпр. приступ личним подацима за личну карту не кошта више од 50 америчких центи, зависно од количине и важности понуђених података, показало је најновије истраживање компаније Касперски.

Детаљи кредитне картице коштају између шест и 20 долара, скенирана возачка дозвола између пет и 25, скениран пасош између шест и 15, подаци о услугама претплате (нпр. за кабловску) између 50 центи и осам долара, име, ЈМБГ, имејл адреса и број мобилног између 50 центри и 10 долара, селфи са личним идентификационим документима 40 до 60 долара, медицински извештаји између долар и 30, он лајн банкарски рачуни до 10 одсто од вредности износа на њима, и пеј пал рачуни 30 до 500 долара.

Злоупотреба ових података може довести до крађе идентитета жртве или коришћење различитих услуга на бази тог њеног идентитета. Подаци који се продају на црно могу да се користе и за изнуду, спровођење превара и „фишинг“ (преваре под лажним идентитеом), као и директну крађу новца. Одређене врсте података, као што су приступ личним налозима или базе података са лозинкама, могу да се злоупотребљавају не само зарад новчане добити, већ и за нарушавање нечије репутације и остале типове наношења друштвене штете, укључујући и доксинг.

Доксинг се дешава када особа подели приватне податке о другој особи без њене сагласности, са циљем да је осрамоти, повреди или на неки други начин угрози. Доксинг потенцијално може да доведе до хаковања налога жртве – услуге која се данас нуди на црним тржиштима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)