ПЕСИМИСТИЧНЕ ПРОГНОЗЕ ПРОФЕСОРА КОЧОВИЋА: Крај трећег таласа тек у априлу, зауставити вирус је исто као укочити брод! (ФОТО)

Драгана Матовић

01. 12. 2020. у 16:05

ПЕСИМИСТИЧНЕ ПРОГНОЗЕ ПРОФЕСОРА КОЧОВИЋА: Крај трећег таласа тек у априлу, зауставити вирус је исто као укочити брод! (ФОТО)

Фото: Јутјуб/Принтскрин

ТРЕНУТНО смо уз Црну Гору, друга земља у Европи са најлошијим показатељима. Они који нису веровали у ковид 19 однели су превагу над осталима. Било их је мање, а сада се заражавају сви од реда. Број од 1.254 заражених на 100.000 становника у претходних 14 дана - ЕЦДЦ индекс - други је најгори у Европи.

Ако знамо да пет од десет земаља бележи пад, а ми растемо, ето додатне бриге. Али, све дође и прође, само је питање уз колико жртава.

Прогнозе

 

Овако, за "Новости", говори др Петар Кочовић, који, са својим тимом, на основу математичких прорачуна, израђује моделе према којима прати и предвиђа кретање ковида 19. Њихове прогнозе донедавно су биле прилично поуздане, али је, признаје он, у новембру раст био такав да је било могуће да се раде само краткорочне прогнозе - седам до десет дана унапред.

- Нисмо искористили то што смо имали одличне резултате - разочаран је Кочовић.

- Протекле недеље корона је у Србији изобарала рекорде. Бројеви заражених, преминулих расли су из дана у дан. Прогнозе варирају од сто одсто поузданости, када је раст или пад стабилан, до нула процената - ово нам се први и једини пут појавило у Србији 19. новембра.

Нажалост, ни математика не показује добре вести. Раст од нових 500 заражених дневно у Србији и максимум данас (1. децембар) од 7.999 заражених на дневном нивоу је нешто што нам казује да прогнозе од пре неки дан, више не важе. Нарочито за дане који следе.

Превојна тачка се пребацила са 15. новембра на почетак децембра. Видећемо...

Прогнозе

 

Његов тим, иначе, није имао непрецизност пројектованих вредности мању од 25 одсто, а углавном је поузданост била више од 50 процената. Очекују да се за пар дана стабилизују параметри. Кочовић каже да се пик трећег таласа увек назире, само што се помера:

- То личи као да се пењемо на Хималаје. Видимо врх, али кад се попнемо на неки мањи - Чомолунгма нам је и даље у даљини - каже Кочовић.

ДВА МОДЕЛА

Кочовићев петочлани тим користи два модела за прорачуне: Гаусову криву (нормална расподела) и ЕЦДЦ-индекс (Индекс Европског центра за контролу и превенцију болести). Први предвиђа датум краја таласа, други даје број заражених у претходних 14 дана на 100.000 становника.

Када се та два модела укрсте, могу прецизније да се одреде дешавања у будућности. И други научници у свету користе исте или сличне методе.

- Пик овог таласа тренутно је померен за почетак децембра, али увек може да се врати неки дан назад или да оде напред, према новој години. Пре петнаестак дана сам на питање водитеља једне телевизије да ли се назире светлост на крају тунела, одговорио: Светлост на крају тунела је воз који нам иде у сусрет. Нисам у том тренутку помислио ништа страшно, али испаде још страшније. Проћи ће ваљда и ово.

Према новим прорачунима, крај трећег таласа је померен за април 2021. године:

- Ако узмемо у обзир да сте питања поставили само дан раније, ето доказа да се ствари дешавају великом брзином. Вирус је добио инерцију. Зауставити вирус је исто као укочити брод. Потребно је да прође два километра да би стао.

Кочовић каже да је и глобална прогноза лоша:

Др Петар Кочовић

 

- Светски ЕЦДЦ индекс расте из дана у дан. Број дневно заражених је од 500.000 до 650.000! Учешће Европе је 45-55 одсто, зависно од дана. А Европа има само 11 одсто укупног светског становиштва. То је неочекивано велики број. Следи амерички континент са просечно 35 (до 45) процената. На амерички континент отпада 16 одсто становника. Из тога произилази, а тако и јесте, да је у преосталом делу света ковид 19 спорадична појава.

Наш саговорних истиче и да у Кини има заражених на дневном нивоу као у неком селу у Србији, двадесетак дневно. И то су махом они који долазе у Кину. Тамо су мере самодисциплине јако важне и резултати се виде. Они сада не носе маске, иду у ресторане, у позоришта, биоскопе...

- У другим деловима Азије је нешто лошије, а најгоре је у Ирану. Иран је још увек у првом таласу и никако да спусти број од почетка епидемије. Африка и Океанија имају по пар хиљада заражених. Њих ковид 19 не погађа много сем што морају да се штите од дођоша. Свака част Аустралији и Новом Зеланду на мерама - истиче Кочовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)