БИЋЕ ТЕЖАК ДЕЦЕМБАР: Маријан Ивануша из СЗО упозорава да се притисак на здравствене раднике неће смањити и кад се достигне пик

Танјуг

01. 12. 2020. у 09:20

БИЋЕ ТЕЖАК ДЕЦЕМБАР: Маријан Ивануша из СЗО упозорава да се притисак на здравствене раднике неће смањити и кад се достигне пик

Фото Танјуг

Директор Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша изјавио је данас да се брзина погоршавања епидемиолошке ситуације у Србији смањује и да се нада да се прибилижавамо пику епидемије, али је истакао да ће се, и након достизања пика, наставити притисак на болнице, посебно на интензивну негу.

"Плашим се да нисмо још у пику. Међутим, притисак на болнице ће се наставити још неколико недеља после пика, јер развој озбиљне форме болести траје од десет дана до две недеље. Очекујем тежак децембар, нарочито за здравствене раднике", рекао је Ивануша за РТС.

Он је рекао да се епидемија у Србији раширила као пожар и да су потребне строге мере и пуно времена да се она стави под контролу.

Наводи да се зараза шири унутар породица, на радном месту, као и да се очекује велики број Срба који ће се за празнике вратити у домовину да посете своју породицу.

"То може представљати додатан број оболелих, треба размишљати у оба правца, обезбедити сигурну посету и размишљати како се вирус шири локално", казао је он.

Навео је да су друге земље, када је број новооболелих био тако велики као сада у Србији, затварале угоститељске објекте и чак уводиле полицијски час, али да је тешко рећи шта би дало најбоље резултате у Србији.

Ивануша је истакао да клиничка медицина спасава животе и да капацитети здравствених радника нису без граница.

Истакао је и да је тестирање веома битно и да они који су позитивни, уколико немају симптоме, морају да остану у изолацији код куће.

Како је навео, особа је заразна око два дана пре појаве симптома и првих пет дана симтпома, код озбиљније болесних и дуже.

"Због тога је битно да користимо маске, одржавамо физичку дистанцу", рекао је Ивануша и додао да се нада да ће вакцина против корона вируса стићи што пре и да ће и у Србију, и свуда у свет, стићи више вакцина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Ved

01.12.2020. 10:10

Da li ima još koja bolest od koje se umire osim korone? Koliko je povećana smrtnost onih koji nisu mogli da dobiju medicinsku negu jer nije bilo mesta za njih? Da li su zaslužili da umiru u tišini a u sred opšte korona galame?